13 november 2019

Verslag NPB-themadag Vrede, Veerkracht en Veiligheid

In Vakbondsmuseum De Burcht in Amsterdam presenteerde de NPB vandaag de themadag Vrede, Veerkracht en Veiligheid. Op de internationale Dag van de Verdraagzaamheid lieten meerdere sprekers hun licht schijnen over deze drie thema’s. Kijk hieronder voor een verslag van deze dag!

Na een welkomstwoord door dagvoorzitter Latifa Al Ayachi, programmamanager Diversiteit en Inclusie van de NPB, werd de dag officieel geopend door Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland. Nazarski ging onder meer op de defensieve houding van de politieorganisatie na kritische geluiden over etnische profilering .

'Toen Amnesty International voor het eerst een patroon ontdekte in etnische profilering, reageerde de politie heel defensief en ontkennend. Vandaag de dag is etnische profilering nog steeds een issue en worden problemen op dit gebied nog altijd niet serieus genomen en gebagatelliseerd. Wat dat betreft worden de gelederen bij de politie zo gesloten mogelijk gehouden.'

'Veel mensen die te maken hebben met etnisch profileren, voelen zich vernederd, verzetten zich en voelen zich niet meer thuis in ons land. Vertrouwen en verantwoording zijn op dit gebied sleutelwoorden voor de politie. Als je geen vertrouwen van de bevolking hebt en je geen verantwoording aflegt over je fouten, dan heb je als politie een probleem. Er zou meer moeten gebeuren om vorm te geven aan de begrippen vertrouwen en verantwoording.'

Daarna volgde een humoristische en scherpe bijdrage van theatermaker en speler Nassima Elidrissi. Nassima schittert momenteel op het podium als medespeler van de theatergroep ‘No Label 4 Us’, waarin ze samen met vijf anderen diversiteit in de samenleving op een bijzondere manier aankaart en in dialoog gaat met het publiek. Tijdens de NPB-themadag liet ze op ludieke wijze een aantal vooroordelen de revue passeren, waarmee zij als in Nederland geboren Marokkaanse moslima veelvuldig is geconfronteerd.

Aan het eind van haar verhaal had ze een duidelijke boodschap voor haar toehoorders. 'Leer elkaar echt kennen, praat met elkaar en ga met iedereen om. Praat ook met jongeren, zelfs als die 'rebels' zijn. Dit is erg belangrijk, omdat zij onze toekomst zijn.'

Ook interessant: een bijdrage door Esther Neven - wetenschappelijk onderzoeker, executive coach en consultant. Zij sprak over het belang van diversity and inclusion. Esther Neven werkte van 2002- 2012 als landelijk MD-consultant voor de politietop. Ze doet promotieonderzoek naar de politiecultuur bij de vorming van de Nationale Politie, in het bijzonder naar de uitstroom van benoemde vrouwelijke managers.

In haar ogen schort er anno 2019 nogal wat aan het inclusieve karakter van de Nationale Politie. 'Je bent al heel gauw 'de ander' in de politieorganisatie,' kraakte zij een kritische noot. 'Als je bijvoorbeeld een vrouw bent, bicultureel bent én een 'voice' hebt, dan ben je vaak totaal niet te handhaven voor de politieorganisatie, terwijl je zoveel te zeggen hebt.'

Flink in het nieuws de afgelopen tijd, vandaag aan het woord op de NPB-themadag: Fatima Aboulouafa, teamchef van de politie in Leiden. Afgelopen zomer stelde ze publiekelijk misstanden bij de politie aan de kaak. Kort geleden heeft de korpsleiding van de Nationale Politie haar naar huis gestuurd vanwege de onrust die haar kritische opstelling zou veroorzaken.

'Na een kleine 25 jaar de dialoog en de verbinding te hebben gezocht, zijn er bij de politie wel een aantal positieve stappen gezet, maar worden er nog steeds veel collega's gepest, gediscrimineerd en buitengesloten,' zo beargumenteerde zij in haar emotioneel geladen betoog de keuze voor haar publiekelijke aanklacht. 'Soms is het juist nodig om keihard tegen dingen in te gaan om positieve verandering teweeg te kunnen brengen. Ondertussen wil ik in dialoog blijven en ook kritisch blijven kijken waar ik zelf misschien de plank missla. Laten we ons vooral allemaal kwetsbaar opstellen en elkaars verhalen aanhoren.'

Op de NPB-themadag kreeg ze van de aanwezigen een staande ovatie na haar betoog over veerkracht en staan voor waarden waarin je gelooft en de moed hebben om 'alleen in de arena' te gaan staan.

Een succesverhaal op de NPB-themadag: Omar Munie werd geboren in Somalië, vluchtte als jongetje van 9 zonder ouders naar Nederland, begon als tiener zijn eigen bedrijf als tassenontwerper en werd een internationale hit met bewonderaars als Hillary Clinton, Oprah Winfrey en Máxima.

NPB-kaderlid Dick Kleijn, tevens oprichter van de Stichting Politie Veteraan, kreeg uit handen van Omar Munie een exemplaar van de om-armband, gemaakt van reddingsvesten die door Syrische vluchtelingen op Lesbos werden achtergelaten. De opbrengst van de verkoop daarvan gaat naar vluchtelingenprojecten in instabiele landen en aan buitengrenzen van Europa.

Op de Dag van de Verdraagzaamheid kreeg de Stichting Politie Veteraan - opgericht om bij te dragen aan het wel en wee van de individuele politiemens, met name collega's met mentale blessures - een financieel duwtje in de rug van de NPB.

Meer over:
Vereniging