6 oktober 2020

Verslag NPB-themacongres Innovatie²

Hoe maken we bij de politie en bij de NPB optimaal gebruik van de nieuwe mogelijkheden die de digitale informatierevolutie ons heeft gebracht en nog gaat brengen? Op dinsdag 29 september presenteerde de NPB daarover een themacongres in De Fabrique in Utrecht. Door de coronarestricties konden er helaas slechts dertig deelnemers aanwezig zijn; tweehonderd mensen bekeken (een deel van) het congres via een beveiligde NPB-livestream. De foto's zijn gemaakt door Nadine Rovers.

Het congres ging van start met een geoliede presentatie van rechercheur Ruud Staijen, die vertelde en liet zien hoe de Forensische Opsporing binnen de Nationale Politie bezig is zichzelf nieuw leven in te blazen. Dat gebeurt met hulp van veel partijen: het korps natuurlijk, de Politieacademie en het Openbaar Ministerie, maar ook de NPB, die met de publicatie van zijn Noodkreet Recherche begin 2018 veel aandacht wist te vestigen op het dal waarin de FO aan het wegzakken was. Sindsdien zijn bij FO 250 nieuwe collega’s ingestroomd (hard nodig, want er gaan jaarlijks honderd ervaren collega’s met pensioen) en is er geïnvesteerd in onder andere duizend ‘krachtige laptops’ en een Plaats Delict Onderzoek of PDO-app.

Laat stille getuigen sneller spreken
Staijen – programmadirecteur van het revitaliseringsproject FO – zoomde in op het benutten van nieuwe kansen om in Het Gouden Uur na een misdrijf zoveel mogelijk sporen in verse toestand veilig te stellen en ze daarna zo snel mogelijk geanalyseerd te krijgen. Belangrijke tijdwinst zou geboekt kunnen worden door de beschikbaarheid van een groot aantal mobiele laboratoria: bussen vol state of the art-apparatuur.

Staijen: ‘Technologisch kan er al veel meer dan we nu doen, maar ja – niet alles is al wettelijk toegestaan en/of financieel haalbaar.’ Hij onderstreepte de noodzaak van extra investeringen in FO met een filmpje waarin getoond werd hoe het normale leven uit elkaar kan worden gerukt door terroristische aanslagen (marathon Boston, Charlie Hebdo, Bataclan-theater, luchthaven Zaventem, Utrechtse trammoorden) – met als soundtrack ‘The Sound of Silence’ in de uitvoering van Disturbed.

Vergroot je beweging
De tweede spreker op het congres was Leon Boelens van het Sociale Media-team van GroenLinks. De online-woordvoerder van partijleider Jesse Klaver vertelde over de manier waarop GL zichzelf na een enorme verkiezingsnederlaag in 2012 opnieuw had uitgevonden en daardoor weer was gegroeid van vier naar veertien zetels in de Tweede Kamer. Boelens besprak drie factoren die volgens hem cruciaal zijn voor het succes van een eigentijdse belangenorganisatie. Het gebruik van communicatiemiddelen die een wederkerig proces van zenden en ontvangen mogelijk maken (zoals Slack of Teams); het organiseren van een constante onderlinge versterking van de betrokkenheid bij de top en de achterban (bijvoorbeeld via meetups); en het effectief uitdragen van inhoudelijke redenen waarom jouw organisatie meerwaarde heeft – en dus gesteund dient te worden.

Boelens’ presentatie leidde volgens online-moderator Nine Kooiman tot een ‘hele discussie’ online. Vanuit de zaal sloeg onder andere collega Karin Rietveld aan op zijn aanbeveling om te vernieuwen waar nodig en vooral niet te vergeten om zaken die niet meer nodig zijn af te schaffen – zoals papieren weekbrieven en bondsbladen.

NPB-secretaris Nine Kooiman in haar rol als online-moderator.

Actief op sociale media
Na een lunchpauze interviewde dagvoorzitter Esther van der Voort op het podium NPB-voorzitter Jan Struijs over zijn kijk op innovatie. Struijs riep het kabinet op over de brug te komen met structureel meer geld voor vernieuwingen binnen het korps – zeker op ICT-gebied. ‘De tijd van zoete broodjes bakken is wat mij betreft wel voorbij.’ Hij vertelde dat de NPB de afgelopen jaren veel actiever was geworden op de sociale media, vanuit het streven om ‘zo dicht mogelijk bij de collega’s te blijven’. Afgaande op het gestaag groeiende ledenaantal van de NPB lukte dat laatste volgens Struijs prima.

NPB-voorzitter Jan Struijs legt dagvoorzitter Esther van der Voort uit dat het bezuinigen op innovatieve opsporingsmethoden mensenlevens kost.

Technologisering
Geert-Jan Staal presenteerde een overzicht van de activiteiten van NPB Jong in de afgelopen jaren, onder andere een filmpje over de succesvolle themadag Eerste Hulp Bij Jouw Ontwikkeling (EHBJO) uit 2018. Hij meldde dat vanwege de coronapandemie de derde Internationale Politie Jongerenconferentie (IPYC) dit jaar helaas was afgelast, maar dat die volgend jaar alsnog zou plaatsvinden – in welke vorm dan ook. Hij maakte plaats voor een filmpje waarin Jeroen van Vught – binnen de korpsleiding van de Nationale Politie werkzaam als directeur Innovatie en Strategie – zijn visie gaf op ‘de technologische vernieuwingsgolf die de mensheid de afgelopen twintig jaar heeft overspoeld en de gevolgen daarvan voor het mensenwerk dat politiewerk is en blijft.’ Hij riep collega’s op vernieuwingsinitiatieven binnen het korps bij hem te melden, zodat hij wellicht kan bijdragen aan het opschalen daarvan.

Kijk op de NPB-app voor het filmpje van de presentatie van Geert-Jan!

Digitale surveillance
Een van die initiatieven is Gaming in de GGP van het Team Digitaal binnen het Basisteam Tilburg-Centrum. Daar zijn wijkagenten begonnen samen met jongeren te gamen om op die manier – als het ware spelenderwijs – met hen in contact te komen. Geert-Jan Staal besprak deze innovatieve aanpak (die vooralsnog buiten de roosters om plaatsvindt) op het NPB-congrespodium met collega Kevin van den Brandt uit Almere, terwijl ze samen een potje FiFa 20 speelden (Ajax tegen Sparta om precies te zijn).

Collega Kevin van den Brandt vertelt tijdens een potje FIFA 20 over het project Gaming in de GGP, waardoor Sparta eenmalig van Ajax wint.

Mentale veerkracht
Het themacongres werd afgesloten door Michael Kortekaas, een van de hunters in het populaire programma Hunted. In het dagelijks leven coacht hij mensen in een High Performance-beroep, met als specialisatie het verbeteren van mentale (veer)kracht en competenties als mindsetting en actie- intelligentie. Zijn presentatie bood een boeiend inkijkje in de werking van het menselijke brein en de lichamelijke energiehuishouding.

De opname van het hele verhaal van Michael vindt je in de NPB-app!

Kortekaas grossierde met veel plezier in kernachtige waarheden als ‘Korte termijn fijn is lange termijn pijn’ en ‘Zonder ontspanning geen inspanning’. Zijn belangrijkste blikopener bewaarde hij tot het laatst. ‘Een mens wordt goed in de dingen die hij doet,’ verzekerde hij de NPB-leden. ‘Kies je gedrag en je omgeving dus zorgvuldig, om te voorkomen dat je alleen maar goed wordt in bijvoorbeeld zeuren en klagen, op je mobieltje kijken of druk doen. Bepaal zelf wie je bent. Ook op dat punt is vernieuwing altijd mogelijk.’