22 december 2022

NPB-erelid Fred Burnet

Fred Burnet (1954) was tijdens zijn politieloopbaan in Rotterdam decennialang de wijkagent van de Binnenban en directe omgeving. Een graag geziene diender, niet streng, goedlachs, maar als iemand niet wilde luisteren ook niet aarzelend om een fikse bekeuring uit te schrijven.

Spraakmakend was het project Veilig Op Straat (VOS) dat Fred in de jaren negentig samen met collega Joop van der Hor opzette om de jeugdcriminaliteit in het stadsdeel Hoogvliet te beteugelen. Onder leiding van politiechef Leen Gouw en in samenwerking met tal van instanties gingen Fred en Joop daarbij op vaak onorthodoxe wijze te werk. Binnen twee jaar daalden de criminaliteitscijfers met bijna de helft. De aanpak werd in binnen- en buitenland gekopieerd, won meerdere prijzen en zelfs minister-president Wim Kok kwam naar Hoogvliet om zich te laten voorlichten.

In 2005 werd Fred als secretaris actief binnen het bestuur van de NPB-afdeling Rotterdam. Door de enthousiaste manier waarop hij die functie vervulde, bleek hij in staat zowel de ouderen als de jeugdigen binnen de afdeling aan zich te binden.

Naast zijn bestuurswerk was hij ook zeer actief als individuele belangenbehartiger. Mede door zijn grote netwerk en zijn kwaliteiten als bemiddelaar zijn de afgelopen decennia vele NPB-leden op een uitstekende manier uit de brand geholpen en flink wat ontslagen of andere sancties voorkomen.

Ook als actievoerder heeft Fred zijn sporen verdiend. Mede door zijn inzet was de afdeling Rotterdam altijd ruim vertegenwoordigd bij acties in het land. In Rotterdam was Fred het gezicht van de NPB door bijvoorbeeld optredens bij TV Rijnmond. Vaak werd hij ook door het landelijk actiecentrum gevraagd om media te woord te staan. Op zijn eigen manier kon hij in korte, duidelijke zinnen uitleggen wat het probleem was en waarom de geëiste verbeteringen in de arbeidsvoorwaarden van politiemensen gerechtvaardigd waren.

Sinds 2009 vertegenwoordigt Fred de NPB-leden in Rotterdam in de bondsraad. Ook in die functie laat hij zijn veelzijdige kwaliteiten zien, vertelt collega Dik Wendels. ‘Het ene moment is hij de luis in de pels van onze vereniging en stelt hij kritische vragen. Op andere momenten is hij weer de verbinder en degene die altijd op zoek is naar een oplossing. En dat doet hij goed. Op zijn eigen, soms eigenwijze wijze brengt hij luchtigheid, humor, maar ook de scherpte aan. Door zijn ervaring en zijn actieve inbreng heeft hij veel aanzien in het land en drukt hij vaak een duidelijk stempel op de keuzes die binnen de NPB gemaakt worden.’

Wendels: ‘Fred is als vakbondsman een bevlogen duizendpoot, die 24/7 voor iedereen klaar staat. Een teamspeler die er geen enkele moeite mee heeft anderen te laten schitteren. Zijn drive is een voorbeeld voor de jongere generatie en een van de oorzaken dat de NPB-afdeling Rotterdam al vele jaren opvallend actief is, goede contacten heeft met haar kaderleden, met de personeelsvertegenwoordigers in de Ondernemingsraad en met de eenheidsleiding.’

In 2021 ging hij op 66-jarige leeftijd als wijkagent met pensioen. Sindsdien is hij binnen de bond meer dan ooit actief en aanwezig. Wendels: ‘Hij heeft er zichtbaar nog steeds lol in.’

Meer over:
Ereleden