7 april 2020

NPB Corona Logboek - 7 april

Collega Ina Hendriks is controller binnen het team Financiële Uitvoeringsondersteuning (FUO) in Noord-Nederland. Daarnaast is ze voor de NPB actief binnen het Belastingnetwerk, dat deze maanden op volle toeren draait. Hoe heeft de coronacrisis haar werkzaamheden op beide vlakken beïnvloed? Hieronder deelt ze haar ervaringen na bijna een maand dagelijks aan de slag te zijn gegaan op een geïmproviseerde thuiswerkplek.

‘Bij Financiën geldt thuiswerken tenzij het echt niet anders kan. Dus ik ben op 10 maart voor het laatst op mijn werkplek in Groningen geweest. Tijdens het doen van mijn werk vind ik het erg stil. Op de meeste dagen spreek ik hooguit twee collega’s. Voor de rest gaat alles per mail. Overleggen verloopt best nog wel moeizaam; je merkt dat je elkaar nu wel heel weinig spreekt over het werk. Alleen het hoogst noodzakelijke word besproken.

Rechtop zitten
Over het algemeen zit je in mijn functie zo’n acht uur per dag voor een beeldscherm. Normaliter twee schermen van 20 of 22 inch, thuis een laptopscherm van 15 inch. Dat is toch wel erg slecht voor je houding. Dat merk je en je hoort het ook terug in het telefonisch overleg met collega’s. Inmiddels heb ik een oplossing gevonden door een televisie aan mijn laptop te koppelen. De resolutie van dat scherm is minder goed natuurlijk, maar ik kan er wel lekker rechtop aan zitten werken.

Rapportages
Inhoudelijk valt mij op dat voor alle financiële rapportages, zowel intern als extern, de deadlines onveranderd blijven. Terwijl ik het idee heb dat in de huidige situatie bijna niemand zit te wachten op een interne financiële rapportage – en die dus waarschijnlijk ook niet gauw gelezen zullen worden.

Samen thuis
Helaas is mijn vriend Maarten sinds 16 maart ook thuis. Hij mag wel naar de markt, maar daar is nu niets te verdienen met versgebakken stroopwafels – normaal gesproken goed voor zo’n 65 tot 70 procent van onze dagomzet. Wij moeten het vooral hebben van de studenten en de vele Duitsers die normaliter naar Groningen komen. En die komen nu niet…

Omzetdaling
Bij een fotosessie was het onlangs lang wachten voordat de fotograaf eindelijk een paar klanten tegelijk op de foto had. De vis-, kip- en groentekramen hebben ook behoorlijk minder omzet. Sommigen doen nog maar 30 procent van wat ze normaal een slechte dag noemen. Dus dat is triest. Bij de bakkers loopt de omzet nu ook terug, het hamsteren is nu toch wel voorbij. En men komt niet meer voor de gezelligheid naar de markt.

Of Maarten (en zijn broer) aanspraak kunnen maken op een regeling is nog de vraag. Aangezien de kosten wel doorlopen (belastingen en verzekeringen van de wagens, de huisvestingskosten, maar ook de marktgelden), levert dat toch wel wat spanning en stress op. Maar gelukkig zijn we verder nog gezond.'

LEES VERDER ONDER DEZE FOTO

Ina: 'Positief is ook dat we thuis nu lekker vroeg eten en we dan nog een hele avond voor ons hebben. Normaal gesproken eten we vaak pas rond zeven uur of nog later en nu al rond half zes. En we hebben nog een grote tuin (met gras), dus als ik even naar buiten wil om te wandelen hoef ik niet direct de straat op.

De coronacrisis heeft ook gevolgen gehad voor mijn inzet als NPB-belastingnetwerker. In lijn met de RIVM-adviezen heeft de NPB alle gezamenlijke invulsessies op locatie afgelast. Maar onze hulp aan NPB-leden bij het optimaliseren van hun belastingaangifte gaat gewoon door – zij het dit jaar noodgedwongen volledig op digitale wijze.

Ik wens iedereen veel sterkte, uithoudingsvermogen en gezondheid!’

TUSSENSTAND HANDHAVING

Sinds donderdag 26 maart zijn in totaal 1.400 boetes uitgeschreven aan Nederlanders die coronamaatregelen van het kabinet niet opvolgen - oftewel 117 boetes per dag. Dat meldde de Nationale Politie op dinsdag 7 april. Het gaat dan vooral om mensen die geen afstand van elkaar houden en in groepen bij elkaar komen.

De overige criminaliteitscijfers zijn nog steeds lager dan normaal. ‘Het aantal verkeersongevallen, inbraken en fietsendiefstallen is sterk gedaald, terwijl het aantal meldingen van huiselijk geweld stabiel blijft,’ aldus een woordvoerder van het korps. ‘Wel zien we een forse toename van het aantal burenruzies en meldingen van geluidsoverlast.’

---------------------------

Vragen aan de NPB over je persoonlijke situatie of rechtspositie tijdens de coronacrisis? Stel ze in de NPB-app, via DEZE LINK of via 085 -89 00 430.

Reageren op een item in ons Corona Logboek of een bijdrage daaraan insturen? Mail naar NPB-redacteur Dick Harte.

Meer over:
Corona Logboek