13 april 2020

NPB Corona Logboek - 13 april

Collega Stephan von Michaëlis werkt als wijkagent/senior Gebiedsgebonden Politiezorg (GGP) voor het basisteam Charlois aan bureau Zuidplein te Rotterdam. Met bijgaande foto won hij onlangs de teamwedstrijd Leukste Thuiswerkfoto Van De Week. ‘Dit ben ik als thuiswerker, flink in discussie met mijn meerdere persoonlijkheden. En tja, waar die Duitse collega ineens vandaan kwam…’ Hieronder meer corona-ervaringen van Stephan.

‘De grootste verandering die de coronacrisis tijdens mijn werk heeft opgeleverd is dat je steeds moet denken: sta ik veilig, ben ik voorbereid op het voorkomen van besmetting? Moet ik wel of niet beschermende kleding aantrekken/omdoen? Niet vergeten je handen weer te wassen nadat je die pas hebt aangenomen! Niet aan je gezicht zitten! Je bent er dus steeds mee bezig.

Anderhalve meter
Op de werkvloer is het zo geregeld dat een dienst meteen naar huis gaat als de aflossing gearriveerd is. Het doel is het bureau zo leeg mogelijk te houden, de hele tijd zo weinig mogelijk personeel op de werkvloer te hebben. Aan de eettafels zijn er stoelen weggehaald zodat we op voldoende afstand van elkaar kunnen zitten en dat geldt ook bij de pc’s.

Naar mijn ervaring zijn er genoeg desinfecterende middelen beschikbaar, zowel op het bureau als in de voertuigen. Thuiswerken wordt netjes geregeld qua indeling. Roosters zijn goed aangepast en je wordt op de hoogte gehouden over je dienst.

Discussie
Wat het werken op straat betreft blijf ik me erover verbazen hoe mensen kunnen reageren als je ze aanspreekt op hun gedrag. Onvoldoende afstand houden, elkaar een boks geven, een potje voetballen. En dan toch die discussie aangaan.

Het thuiswerken bevalt goed. Het is alleen jammer dat die noodmaatregel gepaard ging met de melding dat na de crisis natuurlijk wel zal worden gecontroleerd wat je hebt gedaan en of je wel meer profchecks hebt gemaakt. Wat mij betreft een beetje te veel Big Brother.

Thuisblijven
Privé zie ik een hoop mensen niet. Ik vind mezelf een groot risico voor mijn omgeving. Met mijn 77-jarige moeder bijvoorbeeld heb ik alleen nog telefonisch contact. Maar ook mijn 23-jarige zoon die bij mijn ex woont heb ik al weken niet gezien. Gewoon voor zijn veiligheid. Mijn vriendin woont op Goeree-Overflakkee en komt wekelijks langs, maar wij houden rekening met afstand in de woning.

Luisterboeken
Al met al ben ik veel met het werk bezig en het virus bezig. Ik zoek afleiding in het lezen van boeken. Nu je van de luisterbieb gratis boeken kan downloaden, ben ik die ook aan het beluisteren. Met op de achtergrond zacht klassieke muziek. Dan kom ik helemaal tot rust.

Zorgpersoneel
De ziekenverzorgenden verdienen onze grote dank voor hun tomeloze inzet. Zowel in medische centra als in verzorgingstehuizen. Ik hoop oprecht dat de politici hun huidige woorden van waardering voor deze kanjers na de crisis zullen omzetten in concrete daden. Ik heb veel kennissen in deze branche en als ik hoor hoe slecht zij het hebben en hoeveel zij werken – daar neem ik mijn (politie)pet voor af. Megaveel respect voor hen!'

Stephan von Michaëlis

FRYSKE MÛLE MASKERS

Kleermaker Ali Sepet had afgelopen week een bijzondere verassing voor wijkagent Jan Graafstra (foto) van de politie in Heerenveen. De kleermaker zit door de coronacrisis ook met weinig werk. Om toch bezig te zijn besloot Ali mondkapjes te gaan maken. Het werden bijzondere Fryske exemplaren en de eerste schonk hij graag aan de politie.

-----------------------------------------

HOE GAAT HET MET OUD-COLLEGA'S?

Goed idee dat NPB Corona Logboek, maar ik had graag gezien dat in de oproep ook de gepensioneerde politiemedewerkers expliciet waren aangemoedigd te reageren. Ik neem aan dat de NPB toch ook nieuwsgierig is om van deze oud-collega’s te horen hoe het ze vergaat in deze moeilijke tijden.

IC-capaciteit
Voor veel ouderen is de coronacrisis een onrustige, angstige ervaring. Dat wordt er niet minder op als je dagelijks te horen krijgt dat het door een gebrek aan voorzieningen wel eens zover zou kunnen komen dat zeventigplussers na een besmetting niet meer op de intensive care behandeld worden. Puur op basis van hun leeftijd zouden ze die zorg dan niet meer krijgen. Ik vind dat als gepensioneerd politieman onthutsend om te horen, wetend dat ik meer dan de helft van mijn levensjaren voor de veiligheid van de maatschappij heb gegeven.

Veiligheid en welzijn ouderen
Het (laten) ontstaan van zo’n situatie zou opnieuw pijnlijk duidelijk maken dat de Nederlandse overheid niet echt geïnteresseerd is in het bieden van voldoende veiligheid en welzijn aan ouderen. Dat bleek al eerder uit het grootschalig wegbezuinigen van woon- en thuiszorgvoorzieningen en natuurlijk ook uit het pensioenbeleid.

Pensioenbeleid
Zoals bekend is de koopkracht van de pensioenen de afgelopen tien jaar drastisch gedaald door het uitblijven van de inflatiecorrectie. Ook nu maken veel ouderen zich alweer volop zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor hun pensioen. Hangen ons voor volgend jaar alsnog kortingen boven het hoofd?

Ik ben zelf zeer positief van instelling en dus geen tobber. Maar van tijd tot tijd bekruipt me toch een beetje het gevoel dat je in de eenentwintigste eeuw als gepensioneerde (politieman) behoorlijk aan je lot wordt overgelaten.

Aloys van Kempen (oud-collega)

----------------------------------

Reageren op een item in ons Corona Logboek of een bijdrage daaraan insturen? Mail naar NPB-redacteur Dick Harte.

Behoefte aan overleg met de NPB over je persoonlijke situatie of rechtspositie tijdens de coronacrisis? Stel ze in de NPB-app, via DEZE LINK of via 085 -89 00 430.

Meer over:
Corona Logboek