Individueel keuzebudget (IKB)

Filter: Alle
Filter
Kan ik in 2024 gekochte artikelen rondom duurzaamheid straks nog declareren?

Nee, alleen aankopen vanaf 1 januari 2025 komen in aanmerking voor declaratie. Als je bijvoorbeeld in 2024 zonnepanelen koopt, kun je die niet met het IKB-Netto financieren. Er zijn gelukkig veel andere bestedingsmogelijkheden voor het IKB-Netto.

Kan ik kiezen om geen IKB te krijgen?

Nee, het IKB geldt voor iedereen die nu ook vakantie- en eindejaarsuitkeringen krijgt. Je kunt wel kiezen hoe je het IKB inzet, bijvoorbeeld door een groot bedrag in mei en aan het einde van het jaar te krijgen of door extra vakantiedagen te kopen.

Is de RAP gunstiger voor mij dan het IKB?

Dat is afhankelijk van de mate waarin je nu gebruik maakt van de RAP. Als je nu aan verschillende onderdelen van de RAP tegelijkertijd meedoet, dan kan de RAP voor jou gunstiger uitpakken dan het IKB. Het is dus afhankelijk van de situatie en daarom is het ook lastig om daar een eenduidig antwoord op te geven. We weten wel (uit deelname in eerdere jaren) dat voor veruit de meeste medewerkers het IKB gunstiger is.

Kan ik nog steeds meer of minder gaan werken als we IKB hebben?

Ja, je kunt jaarlijks blijven kiezen om meer of minder te werken in het volgende kalenderjaar. Deze regeling blijft bestaan naast het IKB.