29 oktober 2020

NPB Corona Logboek 29 oktober

Nu de tweede coronagolf in Nederland een feit is, maken collega’s zich toch (weer) zorgen over de mogelijkheid dat ze tijdens een Integrale Beroepsvaardigheidstraining (IBT) besmet raken omdat daarbij het houden van anderhalve meter afstand van andere mensen nagenoeg onmogelijk is. Afgelopen maandag (26 oktober) heeft de NPB deze signalen overgebracht aan de korpsleiding.

De werkgever heeft toegezegd dat er op korte termijn nieuwe landelijke richtlijnen komen om trainingen op het gebied van geweldsbeheersing en aanhoudings- en verdedigingstechnieken aan te passen of tijdelijk te schrappen. Schietvaardigheidstoetsen kunnen veilig plaatsvinden en blijven dus doorgaan.

Politievrijwilligers
Ook kwamen bij de NPB vragen binnen over de inzet van politievrijwilligers en de daarmee verband houdende besmettingsrisico’s. Het algemene beleid is dat de inzet van politievrijwilligers juist in coronatijd een welkome aanvulling kan zijn op de operationele sterkte – die onvermijdelijk terugloopt doordat medewerkers toch besmet raken of thuis moeten blijven in afwachting van de uitkomst van een coronatest.

Zorgvuldige afweging
Tegelijkertijd moet de wenselijkheid van de inzet van politievrijwilligers zorgvuldig worden afgewogen tegen andere belangen, aldus het officiële beleidsadvies. Belangrijke factor is bijvoorbeeld welk(e) ander(e) beroep(en) de politievrijwilliger nog meer uitoefent en welke besmettingsrisico’s die met zich meebrengen voor zijn teamgenoten binnen het korps. Omgekeerd kunnen andere werkgevers van politievrijwilligers ook bezwaar maken tegen de besmettingsrisico’s die zijn inzet binnen het korps met zich meebrengt voor zijn collega’s binnen andere werkorganisaties.

Deze in acht te nemen zorgvuldigheid kan leiden tot verschillen in de inzet van politievrijwilligers, bijvoorbeeld doordat andere werkgevers een eenheidsleiding uitdrukkelijk laten weten dat ze voorlopig niet meer willen dat hun medewerkers binnen het korps worden ingezet.

Handhaving coronamaatregelen
Op maandag 26 oktober was NPB-voorzitter Jan Struijs te gast bij Op1, de dagelijkse late avond-talkshow van de publieke omroep. Hij was uitgenodigd om samen met Paul Depla, de burgemeester van Breda, zijn licht te laten schijnen over de corona-ongeregeldheden die zich het voorafgaande weekend hadden voorgedaan.

Depla toonde zich woest over de vernieling van een coronateststraat. De burgemeester vindt dat iedereen mag denken en vinden wat hij wil, maar hij trekt een duidelijke grens bij geweld. Struijs vertelde over de aanpak van de handhaving van de coronamaatregelen in het geval van grote groepen feestende jongeren, zoals onder andere aangetroffen onder een ecoduct in aanbouw net buiten Hilversum.

KLIK HIER om het gesprek te bekijken.

---------------------------------------------

Heb jij ook een bijdrage voor ons digitale Logboek? Bijvoorbeeld opmerkelijke ervaringen - tijdens je werk of in je privéleven, negatief of positief? Of tips om deze veeleisende periode beter door te komen? Deel ze via ons met je collega’s en (oud-)collega’s! Stuur je bijdrage naar redacteur Dick Harte en wij zorgen voor de rest.

Meer over:
Corona Logboek