9 september 2023

Toeslagen en vergoedingen

Natuurlijk vinden politiemedewerkers het fijn als ze door politici of door leidinggevenden verbaal in het zonnetje worden gezet vanwege hun inzet en prestaties. Maar de rillingen lopen deze collega’s al snel weer over de rug als ze de toelagen en vergoedingen op hun loonstrook nog eens goed bestuderen. Dan zien ze namelijk zwart op wit het bewijs: ondanks al zijn waarderende woorden blijft de werkgever hardnekkig zijn best doen om voor het geleverde politiewerk zo weinig mogelijk te betalen.

Wat de salarissen betreft moet koopkrachtbehoud meestal met acties moet worden afgedwongen. Wat de toelagen en vergoedingen betreft blokkeert de werkgever al sinds jaar en dag overtuigende verbeteringen en gaat hij alleen akkoord met (hele) kleine aanpassingen.

Onregelmatigheidstoeslag en piketvergoeding
Dit geldt met name voor de onregelmatigheidstoeslag (ORT, momenteel minimaal € 4,39 per uur; maximaal € 6,59 per uur) en de piketvergoeding (momenteel € 2,21 per uur). Deze bedragen liggen al decennia lager dan in andere sectoren.

Ook met het verhogen van de reiskostenvergoeding woon-werkverkeer naar het belastingvrije maximum van € 0,21 per kilometer maakt de werkgever geen haast. Dat geldt ook voor het verhogen van de thuiswerkvergoeding van € 2 naar € 3 per dag, aanbevolen door het NIBUD als kostendekkend en inmiddels opgenomen in de laatste cao voor gemeenteambtenaren.

Anno 2023 is op de werkvloer de frustratie over deze hardnekkige kruideniersmentaliteit van de werkgever groter dan ooit. Dat hoeft geen verbazing te weken, want inmiddels is van de huidige politiemedewerkers al jarenlang extra flexibiliteit en toewijding gevraagd. De chronische onderbezetting zorgt voor een verhoogde werkdruk en die doet de collega’s meer dan ooit beseffen hoe krenterig de secundaire arbeidsvoorwaarden bij de politie zijn.

Redelijke beloning
De werkgever doet er dan ook verstandig aan de beloning van het politiewerk via toeslagen en vergoedingen te verhogen naar een niveau dat door de medewerkers als een redelijke beloning voor hun inspanningen wordt ervaren. Dat is niet alleen bevorderlijk voor de motivatie en het werkplezier van de huidige medewerkers. Het levert ook een overtuigend extra pluspunt op bij de werving van nieuwe collega’s – in plaats van relatieve minpunten die voor lief genomen moeten worden.