22 oktober 2022

NPB verloot 25 exemplaren van bijzondere politiebiografie

In 1960 verruilde Marja Van Looij het koeien melken voor een baan bij de politie. Het was de tijd dat vrouwelijke agenten nog ongewapend de straat op werden gestuurd en veel te verduren hadden van hun mannelijke collega's. In de biografie 'Van boerenmeid tot politievrouw' lees je er alles over. De NPB verloot 25 gratis exemplaren onder de geïnteresseerde leden die zich voor 31 oktober via de onderstaande e-mailbutton bij ons melden.

'Moedige vrouwen die het voortouw nemen zijn onontbeerlijk bij de politie. Een boek om in één adem uit te lezen,' stelt NPB-voorzitter Jan Struijs in zijn voorwoord. In die adem loop je dan door de levensloop van Marja Mulderij-van Looij. Geboren in 1934 groeide ze op in het zwaar katholieke Zeeuws-Vlaanderen. Daar stonden de dagen in het teken van het werk op de boerderij van haar ouders. Tot ze op 26-jarige leeftijd besloot om bij de politie te gaan.

Eerste vrouwen
Pas vijf jaar daarvoor waren de eerste vrouwen toegelaten tot de politieopleiding. Een stap die de korpsleiding nam als noodzakelijk kwaad, omdat de aanmelding van mannelijke studenten achterbleef. Een toenmalige hoofdcommissaris gaf ook aan dat de vrouwen er niet waren voor de reguliere politietaken, maar meer een functie hadden op het sociale vlak. In dat klimaat kwam Marja dus de politiewereld binnen. In het tweede gedeelte van haar biografie vertelt ze over de ervaringen die volgden.

25 Exemplaren in de verloting
De NPB verloot 25 gratis exemplaren van dit boek onder NPB-leden. Kans maken op een exemplaar? Meld je dan uiterlijk zondag 30 oktober melden als geïnteresseerde deelnemer. Vermeld in je mailtje aub je naam en postcode, zodat we kunnen controleren of je ook echt NPB-lid bent.

Op vrijdag 4 november maken we via de gebruikelijke NPB-kanalen de bofkonten bekend die het boek kort daarna op de deurmat horen vallen.

Meer over:
Ledenvoordeel