4 februari 2021

Verkiezing nieuwe FNV-voorzitter

Deze maand bepalen de leden van de FNV wie het stokje van Han Busker overneemt als voorzitter van de FNV: Tuur Elzinga (51) of Kitty Jong (56). Op woensdag 3 februari vond een verkiezingsdebat plaats; op 4 februari ging de digitale stembus open voor alle FNV-leden - en dus ook voor alle NPB-leden. Maak vooral gebruik van je stem! Dat kan tot en met dinsdag 9 maart (11.00 uur).

Alle bijna één miljoen FNV-leden kunnen vanaf 4 februari 2021 stemmen op de kandidaten. NPB-leden krijgen daarvoor in de week van 1 tot 6 februari een brief in de bus met daarin een persoonlijke stemmogelijkheid. Op 10 maart 2021 wordt de uitslag van de verkiezing bekend gemaakt en benoemt het Ledenparlement de nieuwe FNV-voorzitter voor de periode 2021-2025.

Verkiezingsdebat 3 februari
Op 3 februari van 19.30 - 20.30 uur had je de mogelijkheid nader kennis maken met de kandidaten Tuur Elzinga en Kitty Jong tijdens het online verkiezingsdebat. De kandidaten werden stevig aan de tand gevoeld over vakbondsthema’s door Teun van der Keuken (journalist, columnist en programma maker) en kregen vragen van leden voorgelegd. Wil je het debat terugkijken, klik dan op onderstaande link!

De kandidaten
Kitty Jong werkte voordat zij bij de FNV kwam aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, onder meer als ambtelijk secretaris van de ondernemingsraad. Daarnaast was zij gemeenteraadslid in haar woonplaats Weesp. Sinds 2017 maakt Kitty deel uit van het FNV bestuur waarin zij verantwoordelijk is voor zorg, arbeidsomstandigheden, energiebeleid/duurzaamheid, diversiteit, sociale zekerheid en medezeggenschap/corporate governance.

Tuur Elzinga zat 9 jaar lang in de Eerste Kamer voor de SP en werkte als beleidsadviseur bij Mondiaal FNV. In 2012 was hij ‘kwartiermaker’ voor de omvorming van de FNV. Dat leidde uiteindelijk tot de fusie van de grootste afzonderlijke FNV-bonden. In zijn huidige functie in het bestuur van de FNV is Tuur vooral bekend als onderhandelaar bij de onderhandelingen over het Pensioenakkoord. Daarnaast heeft hij ook Internationale Zaken en belastingen in zijn portefeuille.

Meer informatie
Meer informatie over de kandidaten vind je op de website van de FNV.

 

Meer over:
FNV