Marijke Kemna NPB-kaderlid

Verbind voor het kind

Door alle wild geraas over het Sinterklaasfeest zou u het zomaar kunnen vergeten, maar de afgelopen dagen was de Week tegen kindermishandeling, met dit jaar als thema ‘Verbind voor het kind’. Een thema dat zijdelings hopelijk ook op de agenda van de meest uitgesproken pro- en anti-zwartepietbrigades kan komen te staan.

Nederland kent zo’n 70.000 zogeheten ‘multiprobleemgezinnen’, die langdurig kampen met sociaaleconomische en psychosociale problemen en huiselijk geweld. In ons prachtige, welvarende landje groeien ruim 118.000 kinderen op in onveilige gezinssituaties. Ze zijn getuige van huiselijk geweld en slachtoffer van mishandeling, verwaarlozing en seksueel misbruik.

Schrikbarende cijfers
Dat betekent dat een op de vier Nederlanders lijdt, of heeft geleden, onder een of meerdere vormen van kindermishandeling. Gemiddeld is één kind per klas er slachtoffer van. Kinderen zijn gemiddeld drie tot vijf jaar lang slachtoffer van huiselijk geweld. Meerdere malen per jaar komt een kind zelfs te overlijden aan de gevolgen van mishandeling.

Die cijfers willen maar niet dalen, en dat is stuitend.

Levenslang leed
Op jonge leeftijd gebukt moeten gaan onder geweld schaadt de slachtoffertjes hun leven lang. Mishandelde kinderen lopen een groter risico op psychiatrische problemen, depressies, angststoornissen, drugsgebruik en seksueel risicogedrag. Daarnaast wordt het leed vaak van generatie op generatie doorgegeven. Aangetoond is dat bij mishandelde kinderen een verhoogd risico bestaat dat ze later gewelddadig gedrag vertonen tegen hun eigen kinderen. Daarmee is kindermishandeling een van de schadelijkste misdaden die er zijn.

Vragen? Getuige of slachtoffer? Wel een vermoeden, maar vol twijfel? Bel Veilig Thuis op 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar).

Meer over:
Misdaad