22 december 2017

Uitnodiging NPB-overleg specialisten

Op dinsdag 30 januari 2018 houdt de NPB een speciale bijeenkomst voor Operationeel Specialisten. Aanleiding is de onrust over het voorgenomen besluit van het korps om binnen de Operationeel Specialismen een nieuwe functiereeks toe te voegen, de Uitvoerend Specialist. Wij willen graag wat van deze onrust wegnemen en eens even horen welke kant het volgens jullie op moet met het vakgebied, zodat we deze informatie kunnen meenemen in het overleg met de werkgever.

De inloop is vanaf 10.00 uur; het inhoudelijke deel start om 10.30 uur. De locatie is het hoofdkantoor van de NPB (Hertogswetering 189, Utrecht). Naar verwachting zal de bijeenkomst zo’n twee uur duren, maar uitloop is mogelijk.

Praat mee!
De bijeenkomst is bedoeld voor alle collega’s binnen de Operationeel Specialismen die zich zorgen maken over de genoemde problematiek en willen meedenken over de toekomst. Je hoeft dus niet per se NPB-lid te zijn. In verband met het reserveren van een ruimte zouden we wel graag vooraf willen weten hoeveel mensen we mogen verwachten. Laat even weten dat je komt via plathouwers@politiebond.nl (Paul Lathouwers).

Stand van zaken
Nieuwe LFNP-functies kunnen op grond van de regelgeving slechts toegevoegd worden aan het landelijk functiehuis als de organisatorische noodzaak daarvan is aangetoond. En zelfs dan moet de wijziging nog afgeprocedeerd worden in het Centraal Georganiseerd Overleg Politie (CGOP, het landelijk overleg tussen vakbonden en werkgever op arbeidsvoorwaardengebied), omdat er instemmingsvereiste is. Hier gaat dus nog behoorlijk wat tijd overheen en wij kunnen nog invloed uitoefenen.

Kortere basisopleiding
Op basis van de politie-CAO 2015-2017 (zie pagina 14 van die CAO) vinden momenteel besprekingen plaats over de vraag voor welke functies volstaan kan worden met een kortere politieopleiding. Voor Cyber en FinEc lijkt dat sowieso te gaan gebeuren. Dat wil echter niet zeggen dat de bonden voorstander zijn van toevoeging van een vakgebied aan het LFNP in de vorm van een kolom Uitvoerend Specialist. Medewerkers die op basis van een hbo- of wo-studie een smallere politieopleiding gaan volgen, kunnen daarna ook gewoon tewerkgesteld worden in de huidige functies Operationeel Specialist.

Meer over:
Rechtspositie