21 oktober 2022

Top 10 favoriete bestedingen vitaliteitsbudget

Aan welke (soorten) producten, diensten en activiteiten moeten politiemedewerkers het vitaliteitsbudget kunnen besteden dat ze vanaf 2023 toegekend krijgen? Maar liefst driehonderd reacties kregen we binnen na onze oproep vorige maand. In totaal worden daarin 35 verschillende favoriete bestedingsdoelen voorgedragen. Hieronder de tien meest genoemde.

  1. Sportkleding
  2. Sportbenodigdheden zoals een padelracket, kettlebells, hometrainer, outdoorspullen en gewichten
  3. Contributie sportvereniging, fitnessabonnement naar eigen keuze
  4. Sport- en wandelschoenen, ook aangemeten
  5. Voedingssupplementen en gezonde voeding
  6. Sporthorloge
  7. Abonnementen/rittenkaarten om te zwemmen, schaatsen, klimmen
  8. Workshops en trainingen over vitaliteit en voeding
  9. Inschrijfgeld voor marathons en mudraces
  10. Yoga, pilates, mindfulness

Sportschoenen
Opvallend: veel respondenten willen het budget graag besteden aan sportschoenen. De exemplaren die door de werkgever worden verstrekt blijken niet voor iedereen even fijn te zijn. Dat signaal is inmiddels doorgegeven aan de werkgever, net als alle andere ingezonden voorkeuren. Zodra de besprekingen over het vitaliteitsbudget tot concrete afspraken over de bestedingsmogelijkheden hebben geleid, zullen we dat uiteraard melden.

Hoe zat het ook alweer?
In de politie-cao 2021 is afgesproken dat alle politiemedewerkers met ingang van 2023 een jaarlijks vitaliteitsbudget krijgen toegekend van 100 euro netto per jaar. Dat bedrag blijft niet onveranderd; er is meteen afgesproken dat het meegroeit met de loonontwikkeling (indexatie).

Tijdelijke verdubbeling
Aanvullend hierop is in de politie-cao 2022-2024 afgesproken dat alle medewerkers in ondersteunende functies tot en met schaal 9 in 2023 en 2024 een vitaliteitsbudget krijgen toegekend van € 200 netto per jaar. Deze verdubbeling is bedoeld als blijk van waardering voor de toewijding van deze collega’s in een periode van onderbezetting. Ze loopt parallel met de tijdelijke tegemoetkoming voor medewerkers in uitvoerende functies in de genoemde jaren.

Meer over:
VGW
cao2021