25 november 2021

Vakbondsacties op komst bij de politie

De politiebonden bereiden stiptheidsacties en werkonderbrekingen voor, om te beginnen bij de Mobiele Eenheid (ME) en de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM). De politiek blijft weigeren overtuigende nieuwe maatregelen te nemen om de onderbezetting terug te dringen, ondanks de vele noodsignalen van de bonden over de gevolgen voor het personeel. ‘Dan zit er voor ons niets anders op dan verbeteringen af te dwingen door acties.

Voor politiemensen is de maat vol, aldus de bonden. De rellen van afgelopen weekend maakten eens te meer duidelijk dat het korps lijdt aan een chronische onderbezetting. Daardoor komt de veiligheid van de medewerkers steeds meer in het gedrang. Als klap op de vuurpijl dreigt de politie volgend jaar een tekort op zijn begroting van 300 miljoen te moeten opvangen. Het gevolg daarvan zal waarschijnlijk nog minder inzetbare capaciteit zijn, bijvoorbeeld door vacaturestops en andere noodgedwongen bezuinigingsmaatregelen.

Stiptheidsacties en werkonderbrekingen
Blijkbaar kan het bij de politie allemaal wel met minder. Binnen afzienbare tijd zullen politiemedewerkers dat politieke uitgangspunt op de proef stellen door zich streng te houden aan werktijden, procedures en rustdagen. Actievoerders gaan geheel volgens het boekje (de rechtspositie) hun werkzaamheden uitvoeren.

Waarom dit soort acties?
Maarten Brink, projectleider Politieacties namens de vier vakbonden: ‘We moeten het probleem zichtbaar maken. Puur uit loyaliteit lopen de collega’s alle gaten dicht. En daar hebben we uiteindelijk alleen onszelf mee. Als wij altijd alles oplossen, heeft niemand een probleem. Behalve de collega’s, die lopen al lange tijd op hun tandvlees.’

Is dit het begin van een langdurig actietraject?
‘Dat hangt van de politiek af. Hoe eerder zij de verantwoordelijkheid te nemen om structureel verbetering te brengen in de operationele sterkte van de politie, de veiligheid tijdens het werk op straat, de opleidingen en het salaris, des te eerder bergen wij het actiewapen weer op.’

Meer over:
Onderbezetting