Jan Struijs Voorzitter NPB

Solidariteit onder druk

Wat voor dagelijks bestuur gaan de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 15 maart ons land opleveren? Op de avond dat ik dit schrijf is VVD-verkenner Edith Schippers nog volop in gesprek met de politieke partijen die een of meer volksvertegenwoordigers naar het parlement mogen afvaardigen. De kenners gaan ervan uit dat de VVD (33 zetels), CDA (19 zetels) en D66 (ook 19 zetels) voldoende raakvlakken hebben om serieus te willen proberen ‘het motorblok’ te vormen van een nieuw kabinet.

Maar goed, deze partijen hebben samen niet meer dan 71 zetels van de 150 zetels en volgens de spelregels moet er gestreefd worden naar een ‘stabiel kabinet’. De premier moet kunnen rekenen op voldoende steun in de Tweede Kamer oftewel op de instemming van de volksvertegenwoordigers op minstens 76 zetels.

Stevig rechts beleid
Welke andere partijen gaan het motorblok helpen aan de benodigde vijf extra zetels – en het liefst natuurlijk nog een paar zetels meer? We gaan het zien, maar we lijken ons hoe dan ook te moeten opmaken voor een periode van stevig rechts beleid. Dat wil zeggen: een beleid dat erop gericht is de rol van de overheid in de maatschappij beperkt en goedkoop te houden, opdat er zo weinig mogelijk belasting hoeft te worden geheven en elk mens zoveel mogelijk zelf kan bepalen waar hij zijn geld aan uitgeeft. Een situatie die in de regel natuurlijk vooral goed uitpakt voor de individuen die over goed in de markt liggende talenten beschikken, financieel al niet te klagen hebben of domweg niet of nauwelijks pech hebben in het leven.

Een sociaal kabinet graag!
Op 10 maart werd mijn voorganger bij de NPB, Han Busker, tot voorzitter van de FNV benoemd. Ook hij ziet de bui al hangen. In zijn eerste reactie op de verkiezingsuitslag verklaarde hij namens de grootste vakbond van Nederland: ‘De FNV wil een sociaal kabinet met een positieve agenda. Er is een dringende behoefte aan meer zekerheid in werk en inkomen. Ook moet er geïnvesteerd worden in meer mensen voor de klas, in de veiligheid, in de zorg. Wat de kleur van het kabinet ook wordt, de FNV zal inzetten op een flexibele AOW, verhoging van het sociaal minimum en meer regels om de doorgeslagen flex aan te pakken.’ De NPB steunt de FNV daarin. Ook wij blijven ons sterk maken voor (meer) solidariteit tussen alle mensen die werken, willen werken of gewerkt hebben (met pensioen zijn).

Diplomatiek conflict
Volgens sommigen kreeg VVD-lijsttrekker Mark Rutte in het laatste weekend voor de verkiezingen de wind in de zeilen door het ontstaan van een diplomatiek conflict met Turkije. Minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya kwam onaangekondigd over de snelweg naar Rotterdam om daar campagne te voeren voor president Erdogan. Eenmaal ter plekke werd haar door de Nederlandse overheid de toegang tot het Turkse consulaat ontzegd. Na zich uren in haar auto te hebben verschanst liet ze zich midden in de nacht onder politiebegeleiding naar Duitsland uitzetten.

Deze gang van zaken leidde tot rellerig gedrag onder de duizend Turken die zich nabij het consulaat hadden verzameld om de minister aan te horen. De politie moest charges uitvoeren met de wapenstok; er werd ook een waterkanon ingezet. De betogers schreeuwden leuzen en gooiden onder meer met dranghekken.

Topsport
Ook op deze plaats wil ik graag mijn respect en waardering uitspreken voor de grote bijdrage die collega’s van Turkse komaf hebben geleverd aan het onder controle houden van de situatie in Rotterdam. Ik heb gezien en gehoord hoe ze met andere Turkse Nederlanders omgingen en daarbij steeds de juiste balans wisten te vinden tussen het tonen van begrip voor hun gemengde gevoelens en het verdedigen van de waarden van de Nederlandse rechtsstaat en het uitvoeren van de besluiten van burgemeester Aboutaleb – nog zo’n respectabele rots in de branding. Alle betrokkenen hebben dat weekend en in de dagen daarna topsport bedreven en in mijn ogen een gouden medaille behaald.