12 oktober 2017

Sint Maarten: terugblik op week noodhulp

Marjan Mellendijk, secretaris NPB-afdeling Oost-Nederland, was op Sint Maarten voor de noodhulp na orkaan Irma. Zij doet hier verslag van haar eerste week.

Vanaf Amsterdam naar Curaçao, ben ik met een Hercules vliegtuig op Sint Maarten gevlogen.
Door een klein raampje vanuit mijn canvas stoeltje in het vliegtuig zag ik bij de landing veel beschadigingen aan gebouwen op het vliegveld, omgewaaide palmbomen. Het korte strand op Sint Maarten dat bekend staat net voor de landing, is compleet weggevaagd.

Geknakte palmbomen
Een triest gezicht. Het was nog niets in vergelijking me wat ik de dagen daarop van het eiland zag. Heel veel huizen hebben geen daken meer, al het groen van de bomen is eraf. Palmbomen zijn geknakt. Veel puin langs de straten. Te zien is dat de gehele bevolking bezig is op te ruimen. Al het puin mag aan de straat gelegd worden, s ‘nachts wordt alles opgehaald, om naar een grote verzamelplaats te brengen in de stad.

Veel muggen en ongedierte
Ik kom in een bijeenkomst voor alle collega's van de politie, zowel de noodhulp, handhaving als de opsporing. De collega's hebben nu allemaal een goed onderkomen. De eerste paar weken schijnt er geen water en elektriciteit te zijn geweest, wat het verblijf erg zwaar heeft gemaakt. Zeker met de temperaturen zoals je die hier hebt, dag en nacht 30 graden, met een hoeveelheid regen erbij, dat weer voor heel veel muggen en ongedierte zorgt.

Plunderingen
Ik word ingedeeld bij de afhandeling van de vvc-zaken. Er is veel geplunderd na de orkaan Irma en dat brengt werk met zich mee, zowel aangiftes diefstal als ook verdachten. Want er is een noodwet inwerking getreden, dat zorgt dat er bij een tip van gestolen goederen, in een in woning binnengetreden kan worden. Dat wordt nu veelvuldig gedaan en er wordt veel gestolen goederen, kleding, elektronica, eten en drinken aangetroffen. Eten en drinken wordt uitgedeeld naar goede doelen, want er zijn nog veel mensen zonder water, en genoeg eten.

Water schaars
Vandaag (5 oktober, red.) zag ik onderweg dat er een verzamelplaats was waar water werd uitgedeeld. Water is nog schaars. Ik heb het aan den lijve ondervonden. Soms hebben we een dag geen water, dus ik heb zoveel mogelijk flessen water verzameld, voor het geval ik niet kan douchen.

Hill Street Blues
Het werken hier geeft een goed gevoel, je kunt wat betekenen voor de bevolking, al is het anders zoals in Nederland, want hier gaat alles net iets makkelijker. Wij hebben vaak de tijd, maar hier nemen ze de tijd. Op bureau lijkt het soms net Hill Street Blues. Alles loopt in de gang door elkaar, lokale politie, Nederlandse politie, Koninklijke Marechaussee, militairen, Politie uit Curaçao, prachtig om te zien hoe alles samenwerkt.

Huiszoekingen
Ik heb de laatste dagen huiszoekingen gedaan samen met lokale collega's, collega KMar en politie van Curaçao. Mooie ervaring. Je hoort de omstanders ook wel zeggen, dat het goed is wat wij doen, al is het ook wel zo dat heel veel mensen zich schuldig hebben gemaakt aan plunderingen. Kortom een hectische week met een bak vol mooie ervaringen met zoveel verschillende type mensen. Goed om hier te zijn!