15 november 2016

Professioneel Fit aangepast!

De Politieacademie heeft de opzet van Professioneel Fit, de extra conditietoets voor politiestudenten, minder blessuregevaarlijk gemaakt. Ook gelden sinds 1 november 2016 meer realistische prestatie-eisen. NPB-regiobestuurder Frank Kuiper: ‘Precies de aanpassingen waar de NPB dit voorjaar tijdens een gesprek met de Politieacademie op had aangedrongen. NPB Jong zal monitoren of alle problemen hiermee van de baan zijn.’

De conditietoets Professioneel Fit werd begin dit jaar aan de basisopleiding toegevoegd. Hij bestaat uit squats, push-ups, sit-ups, burpees, pull-ups, 500 meter roeien en 1.600 meter hardlopen. Al gauw kwamen bij de NPB de nodige klachten binnen over Professioneel Fit. Velen vonden de eisen sowieso te hoog. Daarnaast was opvallend dat er alleen verschillende eisen golden op basis van je sekse en niet op basis van je leeftijd. Om de eisen te halen moest je flink trainen, maar dan wel zonder begeleiding. Het beschikbaar gestelde lesprogramma werkt vooral met een app op de smartphone. Dit werkte blessures in de hand.

Meer sport In maart had een NPB-delegatie een gesprek over Professioneel Fit met Antoinette Ingwersen, hoofd School voor Politiekunde, Basis Politieonderwijs. Zij gaf de opdracht uit te zoeken of de binnengekomen klachten terecht waren. Besloten werd in ieder geval om voortaan op elke locatie meer sport in te roosteren: per week vier uur begeleid en twee uur zelfstandig sporten. Tot slot ging een werkgroep IBT-docenten de eisen doorlichten op haalbaarheid.

Minder blessurerisico Uiteindelijk werd besloten de eisen met ingang van 1 november aan te passen. Om te beginnen gelden voortaan ook verschillende eisen voor uiteenlopende leeftijden. Daarnaast is een aantal oefeningen aangepast om het blessurerisico te verlagen. De opzet van de pull-up voor vrouwen bijvoorbeeld was voor de NPB een punt voor zorg, onderbouwd door het advies van een bewegingsdeskundige. In de nieuwe opzet mogen de benen tegen de muur worden geplaatst, wat aanzienlijk scheel in het op te trekken gewicht. Ander voorbeeld: de push-up is niet meer tot de grond, maar met de armen in een hoek van 90 graden.

Een overzicht van de nieuwe eisen staat op Blackboard. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen. Zijn alle problemen nu opgelost? Laat het ons weten op npbjong@politiebond.nl!

Meer over:
ProFit