10 april 2019

Politiesamenwerking in Europa (GdP/NPB-seminar)

Op 14 en 15 mei presenteren de NPB en zijn zusterbond Gewerkschaft der Polizei (GdP) Nordrhein-Westfalen een studiebijeenkomst over internationale politiesamenwerking in een veranderend Europa. De tweedaagse vindt plaats in Slot Gimborn in het Duitse Marienheide. Deelname (inclusief overnachting) is gratis voor NPB-kaderleden, mits vooraf aangemeld. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar!

Foto: vorig jaar presenteerden de NPB en de GdP samen een internationale conferentie voor jongeren bij de politie.

Of het nu gaat om motorbendes of drugscriminaliteit: internationale politiesamenwerking is essentieel voor de veiligheid van Nederland en Europa. Als Nederlandse agent wil je tenslotte snel informatie kunnen opvragen over een Duitse crimineel die in Nederland opereert.

Rechtshulpverzoeken
Tijdens het GdP/NPB-seminar delen collega’s uit Nederland en Duitsland hun expertise in grensoverschrijdende samenwerking. Zoals Levin de Koster, hoofd van het Internationaal Rechtshulp Centrum (IRC) Limburg en coördinator van het Euregionaal Politie Informatie en Coördinatie Centrum (EPICC). Hij zal verduidelijken welke verdragen onder de internationale samenwerking liggen – zoals dat van Enschede (met Duitsland) en Prüm (Benelux). Ook zal hij vertellen over de functie van het EPICC binnen het IRC, bijvoorbeeld bij de verwerking van de rechtshulpverzoeken.

Predictive policing
Dave Noldus is de tactische aanjager van predictive policing in Limburg-Noord. Samen met de Duitse deskundige Felix Bode zal hij in een workshop de nieuwe systemen/technieken PredPol/CAS systeem (NL) en het Skala project (NRW) bespreken.

Actuele ontwikkelingen
Jörg Bruchmüller is naast Erster Polizeihauptkommissar ook bondspenningmeester van de landelijke GdP (Berlijn). In zijn functie als GdP-bestuurder is hij verantwoordelijk voor de internationale samenwerking op vakbondsgebied en beheert hij ons gezamenlijke kantoor bij de EU in Brussel, onderdeel van het Huis van de politieke vertegenwoordiging van de deelstaat Hessen. Tijdens de tweedaagse bespreekt hij actuele thema’s op politiegebied in de Europese Unie.

Later dit jaar (10 en 11 oktober) zal een equivalent van deze tweedaagse in Nederland worden gepresenteerd.

Geïnteresseerd in het meemaken van de Duitse editie? Meld je dan vandaag nog aan via deze link!

Meer weten? Stel dan je vraag via deze link!

Meer over:
Vereniging