31 augustus 2021

Politiebonden sturen eigen waarnemers naar wapencontroles

De politiebonden sturen eigen waarnemers naar de proef met preventief fouilleren die morgen in Amsterdam van start gaat. Dat is het resultaat van spoedoverleg tussen de politiebonden en de Driehoek. De politiewaarnemers controleren de burgerwaarnemers. NPB-voorzitter Jan Struijs: 'Wij maken ook een eigen verslag omdat wij geen vertrouwen hebben in deze burgerwaarnemers.'

Vanaf morgen zal de politie op verschillende plekken in de stad preventief fouilleren om het wapengeweld onder met name jongeren terug te dringen. Tijdens de proef lopen dagelijks drie waarnemers mee om te kijken of dat volgens de regels verloopt. En dat was tegen het zere been van de politie.

Wantrouwen
'Het gaat ons om het vertrouwensbeginsel, wij vinden het niet acceptabel dat er burgerwaarnemers zijn. Dat voedt het wantrouwen en er is geen enkele aanleiding om aan het vertrouwen van de politie te twijfelen. Dat vond de burgemeester ook. Wij hebben aangegeven dat de politie op zijn tandvlees loopt en dat het dan hard binnen komt als je geconfronteerd wordt met burgertoezicht,' laat Struijs weten.

En dus neemt de politie eigen waarnemers mee, die de burgerwaarnemers controleren. 'Wij als politiebonden sturen professionele waarnemers vanuit onze eigen gelederen. Wij maken ook een eigen verslag omdat wij geen vertrouwen hebben in deze burgerwaarnemers,' aldus Struijs.

Dilemma
Volgens Struijs kwam de politie door de burgerwaarnemers voor een dilemma. 'We zijn het er niet mee eens dat we door burgers gecontroleerd worden. Maar straks wordt er iemand neergestoken of doodgeschoten en dan hebben wij het gedaan, omdat we niet mee wilden doen met de proef. Vandaar dus deze oplossing.'

De wapencontroles zijn in vijf buurten: Bijlmer-Centrum, Burgwallen Nieuwe Zijde, Geuzenveld, de Dapperbuurt en de Waterlandpleinbuurt.

Meer over:
Burgemeesters