18 juni 2024

RVU-actie: politie stopt bijstand deurwaarders

De politie assisteert vanaf donderdag 20 juni geen deurwaarders meer bij huisbezoeken. Tot deze actie worden politiemensen opgeroepen door de politiebonden, uit protest tegen de dreigende afschaffing van de huidige vroegpensioenregeling (RVU). In geval van nood kunnen de deurwaarders via 112 een beroep doen op de politie.

Gerechtsdeurwaarders dienen volgens de wet begeleid te worden door de politie als bij de beslaglegging de deuren gesloten zijn of de toegang geweigerd wordt. Het afkondigen van deze collectieve protestactie zal (op termijn) leiden tot financiƫle schade voor bijvoorbeeld woningbouwverenigingen. Eerdere jaren werd deze actie tijdens cao-conflicten al met succes ingezet.

Politieactie
De politiebonden benadrukken bij de aankondiging van deze politieactie dat het de taak van de burgemeesters is om de deurwaarders bij te staan. De bonden zullen de deurwaarders daarom consequent voor een oplossing als het gaat om ondersteuning in hun werk doorverwijzen naar de burgemeesters. In dreigende situaties kunnen deurwaarders bellen met het alarmnummer 112.

Zwaar beroep
Politiemensen hebben mentaal en fysiek zwaar werk. Daar hoort de mogelijkheid tegenover te staan dat zij eerder kunnen stoppen met werken. Mensen met een zwaar beroep moeten structureel kunnen kiezen voor een goed vroegpensioen. Zolang daar geen zicht op is, gaat het stopzetten van de politiebegeleiding van deurwaarders door. Dit geldt ook voor het niet bekeuren van lichte overtredingen, een doorlopende actie die op 7 mei is gestart.

Meer over:
RVU