Marijke Kemna NPB-kaderlid

Polderpiet

Lieve volwassenen van Nederland, nu de gemoederen een beetje bekoeld zijn wil ik een klein appeltje van oranje met u schillen. Want die intocht van Sinterklaas, hè? Moet dat nou echt zo? Die spreekkoren en scheldpartijen binnen het bereik van koude kinderoortjes, de dreigende woorden van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, het insluiten en opjagen van actievoerders, opstootjes – waar is toch uw polderende samen-komen-we-er-wel-uit-mentaliteit gebleven?

U bent allen volwassen mensen die beter zouden moeten weten. Zeker als er een menigte kinderen op de been is. Volwassen mensen horen het goede voorbeeld te geven en hun geschillen niet uit te vechten waar kinderen bij zijn. Dat ik sommigen van u dat moet vertellen zegt me iets over u. En dat iets staat me ontzettend tegen. Dat iets is heel onfris. Was u een van mijn poezenbeesten geweest, dan had ik u daar met de neus doorheen gewreven.

Politiemacht
Toch moest de politie 600 van haar mensen op de been brengen, alleen al om de landelijke intocht veilig te laten verlopen en tegelijkertijd het grondrecht op demonstreren te bewaken. Dat betekent dat voor dit kinderfeestje zo’n vier keer meer politiemensen nodig waren dan voor een risicowedstrijd tussen Feyenoord en Ajax.

Om nog maar niet te spreken van alle manuren die er zijn gaan zitten in de soortgelijke politie-inzet in het hele land – en de ondersteuning en voorbereiding daarvan. Zonder me voor of tegen Zwarte Piet uit te laten: de politie heeft wel wat beters te doen hoor.

Recht op demonstreren
Dus luister nou even. Het grondrecht te mogen demonstreren is een groot goed en een van de pijlers onder onze democratische rechtsstaat. Dat zou u allen heilig moeten zijn. Er waren netjes plekken aangewezen waar demonstranten hun gang konden gaan. Dat is een maatregel die gemeentes tijdens dit evenement wel moeten nemen, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor de openbare orde en ons aller veiligheid – al even belangrijk!

In 2018 hebben we desondanks een nieuw dieptepunt bereikt. Met de uitgesproken wens dat ouders die ‘met hun kinderen naar de intocht willen, hopelijk badend in het zweet wakker worden na nachtmerries van hun kinderen onder de botsplinters’. En met racistische spreekkoren door geweten voetbalhooligans, die ‘hoer van de zwarten’ riepen, want het moet wel een ‘gezellig kinderfeessie blijvuh’. No shit, Sherlock.

Onethische teksten
Ik vind in beginsel al dat ik niet erg hoef te luisteren naar mensen die onzindelijk debatteren. Maar iemand kan zichzelf in ethische discussies volkomen buitenspel zetten door zich onethisch uit te laten of te gedragen. Mensen die dit soort teksten uitbraken, die doen dus niet meer mee. Het is dan ook de redelijke meerderheid waar ik een beroep op doe.

Zwarte Piet is niet bedoeld als racistische karikatuur. Zwarte Piet wordt ervaren als een racistische karikatuur. Het Sinterklaasfeest valt of staat niet met de hoeveelheid schmink van Zwarte Piet. Daar komen jullie echt samen wel uit, dus stippe, stappe, stippe, stap op naar een Polderpiet!

Meer over:
Blog