15 december 2022

Oproep: onderteken de petitie voor meer bevoegde leraren

Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Als politiemensen én als ouders staan we natuurlijk vierkant achter die claim. Maar alles staat of valt dan wel met de beschikbaarheid van voldoende bevoegde leraren. Iets wat met het huidige personeelstekort niet altijd gegarandeerd is. Daarom steunen we als politiebond van harte de oproep aan de regering om actie te ondernemen. En door het tekenen van een online manifest laat ook jij je stem horen.

Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Daarom roep ik de regering op om met spoed te zorgen voor voldoende bevoegde leraren voor de klas. Die twee zinnen staan boven het digitale formulier van het manifest. Om jouw steun te geven, hoef je alleen maar je naam in te vullen en op de knop met ‘verzenden’ te klikken. Eventueel voeg je nog je mailadres en een opmerking toe.

Gerichte actie
Samen met organisaties als de Algemene Onderwijsbond, Ouders en Onderwijs, Defence for Children én de NPB roep je hiermee de regering op tot actie. Het manifest eist dat in 2030 elk kind een bevoegde leraar heeft. Hiervoor moet de regering dan doeltreffende maatregelen nemen met duidelijke ijkpunten tot deze deadline. Want alleen met snelle en voortvarende acties kan het recht op goed onderwijs - en dus op een bevoegde leraar - zo snel mogelijk resultaat opleveren.

Nijpende situatie
Op dit moment blijkt de situatie voor duizenden leerlingen zeer nijpend te zijn. Allemaal omdat er geen bevoegde leerkrachten beschikbaar zijn. Kortere lesweken en zogenoemde plofklassen met meer dan vijfendertig leerlingen zijn vaak het gevolg. Iets wat de kwaliteit van het onderwijs natuurlijk niet ten goede komt. En zeker politiemensen zien in hun dagelijkse praktijk als geen ander dat grote belang van goed onderwijs.

Daarom de oproep aan de regering om zo snel mogelijk in actie komen om de nijpende situatie aan te pakken. “Waarbij wij als politiek, werkgevers, organisaties, medewerkers, ouders en kinderen bereid om mee te helpen en mee te doen”, aldus de samenwerkende vakbonden en organisaties. 

Vind jij ook dat elk kind in 2030 een bevoegde leraar moet hebben? En wil jij de regering oproepen om daarvoor te zorgen? Teken het manifest!

Meer over:
Vereniging