6 maart 2021

NPB: Snapchatting politiekentekens doodirritant

Op een Snapchat-account worden vrijwel dagelijks foto's van onherkenbare Haagse politievoertuigen met hun kentekens geplaatst. ‘Doodirritant,’ vindt NPB-voorzitter Jan Struijs. ‘Het verspreiden van deze informatie kan politie-onderzoek schaden. Ik hoop dat het volgende kabinet wettelijke maatregelen neemt om dit strafbaarder te maken.’

De politie gebruikt regelmatig burgerauto's, bijvoorbeeld bij verkeerscontroles maar ook om drugsdealers of andere verdachten te schaduwen. Omroep West meldt dat het account Den Haag Nieuws (met naar eigen zeggen 67.000 volgers) vrijwel dagelijks foto's en filmpjes plaatst van onherkenbare politievoertuigen.

‘Undercover Den Haag’, luidt de tekst onder een foto van de achterkant van een Mercedes. Achter de achterruit brandt een bordje met de tekst "Stop politie". Bij een andere foto, inclusief de afbeelding van het nummerbord, staat: "Undercover, Hoefkade".

Nuttige info voor drugsdealers 
Het is de vraag of het bij de afgebeelde auto's echt om burgerauto's van de politie gaat; daar zegt de politie niets over. Maar het verspreiden van de foto's en filmpjes alleen al kan onderzoek schaden, zegt Struijs. Hij denkt aan drugsdealers die elkaar zo kunnen waarschuwen voor een agent in de buurt. "We zien in bepaalde wijken van grote steden dat het bewust wordt gedaan, om de politie te ontmaskeren."

Volgens Struijs is het vaak lastig om de maker van de foto te achterhalen, vanwege het vluchtige karakter van een app als Snapchat. 'We proberen ze wel aan te spreken. Dan leggen we ze uit wat ze aan het doen zijn.'

Kat- en muisspel
De politie probeert criminelen een stap voor te zijn door elke keer verschillende types burgerauto's in te zetten, zegt VU-politiewetenschapper Jaap Timmer. ‘Het is een kat- en muisspel en politieagenten zijn daarvan op de hoogte.’

Het delen van de foto's door Den Haag Nieuws is op zich niet strafbaar omdat ze gewoon op straat worden gemaakt, benadrukt Timmer. Anders is dat als zo'n foto direct leidt tot geweld tegen agenten. Ook het bewust belemmeren van een opsporingsonderzoek is strafbaar. "Maar het is en blijft lastig te bewijzen", aldus Struijs. Hij hoopt dan ook dat een volgend kabinet dit meeneemt in een nieuwe wet.

Een soort vijandschap
Beiden spreken over een trend om de politie te 'outen'. Bij demonstraties onlangs werden undercover-agenten gefilmd en verschenen hun privé-gegevens op internet, soms inclusief adres en telefoonnummer. Agenten worden soms thuis opgewacht door relschoppers, zei Struijs al eerder. "Er wordt toch een soort vijandschap gecreëerd", vindt Timmer.

Omroep West heeft via Snapchat de beheerders van Den Haag Nieuws om een reactie gevraagd. Daarop is geen reactie gekomen.