11 oktober 2019

NPB-seminar (dag 2): 'Belangrijk dat GPT's worden uitgebreid'

“Binnen verschillende Grensoverschrijdende Politieteams werken momenteel alleen de Bundespolizei en de KMar samen. Het zou heel wat waard zijn als deze GPT's worden uitgebreid met de Nationale Politie en de Polizei Nordrhein-Westfalen. Zoals we ook gisteren zagen, bestaan de grenzen voor de criminelen niet meer.” Dit zei Bert Bruins, teamleider GPT en spreker tijdens de tweede dag van het seminar van de NPB en zijn Duitse zusterbond GdP Nordrhein-Westfalen.

 David Thomson van GPT Oldenzaal, Bert Bruins, teamleider GPT en eerste luitenant van de KMar en plaatsvervangend teamleider Isabel Hömme van GPT Bad Bentheim. 

“Het zou goed zijn om letterlijk samen op de auto zitten en zonder complicaties met elkaar te handelen, ongeacht welke kant van de grens de verdachte rijdt”, benadrukte Bert Bruins in zijn bijdrage aan het seminar in Hotel Ruimzicht in het Gelderse Zeddam. Samen met David Thomson van GPT Oldenzaal en Isabel Hömme, plaatsvervangend teamleider van GPT Bad Bentheim, ging hij in op het werk van het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT). Bruins verwees in zijn verhaal naar de bijdrage van Annet Klinkers, accountmanager Nederland van Euregionaal Ontwikkelings- en Expertise Centrum (EURIEC), tijdens de eerste seminardag. “Voor criminelen zijn grenzen boterzacht, voor overheden vormen ze een enorme barrière", zo zei zij gisteren in Zeddam.

GPT-team
Het GPT-team vormt een samenwerking van de Bundes Polizei, Landes Polizei Niedersachsen, Landes Polizei Nordrhein-Westfalen, de Nationale Politie en de KMar. Het team telt 20 fte’s. Vanuit het kantoor van de Duitse Bundes Polizei worden dag in dag uit patrouilles gereden. Deze patrouilles worden vaak uitgevoerd in onopvallende burgervoertuigen. Er zit dan altijd één Duitse en één Nederlandse collega in een voertuig. Thompson en Hömme deelden tijdens het seminar de verschillende successen van het GPT op het gebied van witwassen en ondermijning. Ook benoemden zij als succes het terugvinden van de destijds zes maanden oude baby Hannah naar aanleiding van een AMBER Alert.

Personele prognose
Ook actuele vakbondsthema’s binnen de politiewereld in Nederland en Duitsland passeerden de revue op de tweede dag van het seminar. Sprekers hierover waren Meike to Baben, bondssecretaris binnen het dagelijks bestuur van de GdP Nordrhein-Westfalen, en Albert Springer, penningmeester en vicevoorzitter van de NPB.
Volgens Springer lopen de Nederlandse politie en de politie in Nordrhein-Westfalen tegen vergelijkbare uitdagingen aan, zoals het toenemend aantal geweldsincidenten tegen agenten en capaciteitsproblemen. “Opvallend is echter dat onze politie een nieuwe collega aanneemt nadat een collega met pensioen is gegaan”, beklemtoonde hij. “In haar overzichtelijke personeelsplanning kan de politie in Nordrhein-Westfalen al zien dat over drie jaar een specifiek aantal collega’s de dienst verlaat. Op basis van een goede personele prognose stuurt zij daarom nu al een gelijk aantal toekomstige agenten naar school.”

Albert Springer, penningmeester en vicevoorzitter van de NPB, en Meike to Baben, bondssecretaris van GdP Nordrhein-Westfalen.

Meer over:
Internationaal