25 mei 2021

NPB: Politiecapaciteit beperkt aantal evenementen dit najaar

Het aantal grote evenementen dat dit najaar kan plaatsvinden wordt beperkt door de beschikbare politiecapaciteit om de veiligheid te garanderen. Sommige evenementen kunnen daardoor waarschijnlijk niet doorgaan. Dat heeft NPB-voorzitter Jan Struijs vanochtend bevestigd aan BNR en Trouw. 'De politie is volledig door zijn menskracht heen.'

Volgens Struijs moeten er keuzes gemaakt worden in welke evenementen kunnen doorgaan en welke niet. ‘De politie is volledig door zijn menskracht heen, dus we zullen die schaarste moeten gaan verdelen’, aldus Struijs.

Coronaregels
In coronatijd hebben politiemensen veel overgewerkt, zegt Struijs. Zo kwam de handhaving van de coronaregels bovenop de andere taken van de politie en moest er de laatste tijd extra politie worden ingezet bij rellen, demonstraties en voetbalwedstrijden. ‘Het aantal overuren stapelt zich enorm op, en tegelijkertijd kan er geen verlof worden opgenomen. En dat gaat maar door, al een jaar lang’, aldus Struijs.

Uitstroom babyboomers
Ook ziet de politie veel medewerkers vertrekken omdat ze met pensioen gaan. ‘De uitstroom van de babyboomers bij de politie is nu echt begonnen', aldus Struijs.

Evenementen schrappen
Burgemeesters bepalen in overleg met politie of evenementen kunnen doorgaan. Komende weken overleggen die partijen over hoe de politiecapaciteit verdeeld zal worden, aldus Struijs. Het is nu nog niet duidelijk welke evenementen eventueel geschrapt moeten worden van de landelijke agenda. Wel is het volgens hem duidelijk dat bijvoorbeeld grote evenementen, zoals festivals, veel politiecapaciteit vragen. Ook zou er bijvoorbeeld veel politie-inzet nodig kunnen zijn tijdens het EK.

Waarschuwing
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) onderschrijft de waarschuwing van de politiebond. Hij heeft binnen het kabinet al gewaarschuwd dat de druk op handhavers al langere tijd hoog is. ‘We moeten gaan oppassen dat niet iedereen overal van alles gaat organiseren’, aldus de minister. ‘Politiemensen en boa’s hebben ook recht op vakantie en compensatie van overuren.’