25 februari 2021

NPB: politie geholpen met heropenen terrassen

De Nederlandse Politiebond heeft sympathie voor de actie van horecaondernemers om vanaf volgende week dinsdag 2 maart hun terrassen weer buiten te zetten. ‘Het openen van de terrassen kan de politie helpen bij het handhaven van de coronaregels,’ aldus NPB-voorzitter Jan Struijs. Hij overlegde donderdag met een aantal burgemeesters over dit onderwerp en geeft vanavond in het RTL 4-programma Jinek een toelichting op het NPB-standpunt.

Struijs: ‘Uiteraard gaat de politie handhaven als terrassen op illegale wijze worden geopend, maar we snappen de oproep van de horecabedrijven heel goed. Ze willen de terrassen gereguleerd openen, met inachtneming van de anderhalve meter. Dat verlicht voor de politie de druk op de handhaving. Het geeft duidelijkheid. We zien nu een enorme toename van samenscholing, niet alleen in parken maar ook bij illegale feestjes in de duinen. Het is dan beter te reguleren. We vragen de burgemeesters daarnaar te kijken. Dat geeft ons meer lucht.’

Burgemeesters
Struijs voerde donderdagmiddag via een videovergadering overleg met een aantal burgemeesters. ‘Mensen willen naar buiten. Hoe kunnen we dat op een goede manier doen? Ik verwacht dat meerdere burgemeesters zich hierover zullen uitspreken in deze discussie.’

Koninklijke Horeca Nederland
Een groep van 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland roept op om volgende week terrassen buiten te zetten. ‘Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving maar wel volle parken door het hele land,’ zegt initiatiefnemer en horeca-ondernemer Johan de Vos. De voorgeschreven 1,5 meter afstand zal bij de heropening wel in stand worden gehouden, benadrukt hij.

Sommige burgemeesters hebben imiddels expliciet benadrukt te zullen handhaven, zoals Eric van Oosterhout van Emmen, maar anderen – onder wie Paul Depla van Breda en Pieter Broertjes van Hilversum – willen meedenken met ondernemers.