26 april 2022

NPB opent Meldpunt Long COVID

Mondkapjes mogen af en de anderhalve meter is weg. Toch is COVID-19 niet voor iedereen naar de achtergrond verdwenen. Sommigen hebben nog elke dag gezondheidsproblemen als gevolg van een besmetting met dit virus. NPB-leden met langdurige coronaklachten roepen we op zich te melden, opdat we hun belangen optimaal kunnen behartigen. Via ons digitale Meldpunt Long COVID is dat in vijf minuten gebeurd.

Heb jij ervaring (gehad) met Long COVID-klachten? KLIK DAN HIER voor ons digitale Meldpunt Long COVID en beantwoord onze tien vragen.

-----------------------------------------------------------------------------------

Sportieve mensen die na enkele stappen op de trap al moe zijn. Of hun dag steevast afsluiten met bonkende hoofdpijn en een heel lijf dat pijn doet. De pandemie heeft bij individuele slachtoffers soms langdurige en ingrijpende naweeën achtergelaten, ook als de besmetting aanvankelijk slechts leek te leiden tot milde klachten. 

Long COVID
De verzamelnaam voor deze klachten is Long COVID - een inmiddels door de World Health Organization erkende aandoening. En om maar meteen twee misverstanden weg te nemen: Long COVID kan mensen van alle leeftijden treffen en verwijst niet alleen naar ademhalingsproblemen. Mensen met deze aandoening hebben allerlei soorten klachten: vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, depressiviteit of vergeetachtigheid. Dat laatste wordt vaak brain fog genoemd.

Het is niet bekend hoeveel mensen getroffen worden door Long COVID. Volgens een schatting van het RIVM heeft een op de vijf personen die een coronabesmetting oplopen twaalf weken later nog klachten. In de drie maanden daarna neemt dat aantal af, maar onduidelijk is in welke mate, welke klachten het meest hardnekkig zijn en of ook die op termijn alsnog verdwijnen.

Ziekmelden
Hoe staat het met de opvang van politiemensen die met Long COVID te kampen krijgen? Zoals bekend hebben de bonden en de werkgever in de loop der jaren een solide rechtspositioneel vangnet opgebouwd voor politiepersoneel met gezondheidsproblemen. Dat lijkt ook goed te werken voor collega’s die zich ziekmelden met long COVID-klachten. De medische kosten worden vergoed, er is ontslagbescherming en zelfs het zogenoemde WIA-gat ontbreekt of is beperkt. 

Werkgerelateerd
Deze aanspraken bestaan als de werkgever de gemelde gezondheidsklachten als beroepsgerelateerd erkent. De coronabesmetting die de Long COVID-klachten veroorzaakt heeft, moet dus aantoonbaar tijdens het werk zijn opgelopen. Mocht de erkenning als beroepsziekte door de werkgever problemen opleveren, dan staat de NPB uiteraard voor zijn leden klaar met hulp, advies en ondersteuning. 

Los van eventuele problemen met de erkenning wil de NPB graag een zo scherp mogelijk beeld krijgen van het voorkomen van Long COVID binnen zijn achterban. En van de manier waarop het leven en werken met die klachten wordt beleefd. Die informatie hebben we ook nodig om onze individuele en collectieve dienst- en hulpverlening te kunnen optimaliseren.

Heb jij ervaring (gehad) met long COVID-klachten? KLIK DAN HIER voor ons digitale Meldpunt Long COVID en beantwoord onze tien vragen.

Meer over:
Corona