3 oktober 2017

NPB-lid Pieter Beun (98) over zijn politietijd

Begin september brachten Bouke Bakker en Anita Meulenberg namens de NPB-afdeling Zeeland/West-Brabant een bezoekje aan één van de oudste leden van de NPB. Hij heet Pieter Beun, woont in Goes en is 98 jaar.

De heer Beun is sinds 1 januari 1939 lid van de NPB en dat vond de afdeling reden genoeg om hem te gaan verrassen met een beeldje en bloemen. Dat leidde tot een feestelijke ontmoeting met koffie en gebak, in aanwezigheid van zijn zoon, schoondochter, kleindochter en achterkleinzoon.

Lid van de bond
Het duurde niet lang of de heer Beun begon herinneringen aan zijn loopbaan op te halen. Hij vertelde dat hij in 1939 lid was geworden van ‘het rooie bondje van (Gerrit) van Putten’, de Algemeene Bond van Politiepersoneel in Nederland (ABvPN). Voor de Tweede Wereldoorlog moest je namelijk eerst lid worden van een bond voor je bij de politie kon solliciteren. In 1946 zou de ABvPN fuseren met de Algemeene Nederlandse Politiebond (ANPB), de Amsterdamsche Politiebond (APB) en de Rijkspolitie Vereniging (RPV). Daarmee was de Nederlandsche Politiebond (NPB) een feit.

Opleiding
Door de oorlog kon Pieter Beun pas in 1945 als agent beginnen. De opleiding duurde toen een jaar, één dag in de week een cursus op het districtsbureau van de Rijkspolitie in Middelburg en een cursus bij de LOI (bestond toen ook al).

Smokkelaars
Zijn carrière startte bij de Rijkspolitie in Retranchement. Hij kreeg daar veel te maken met smokkelaars die clandestien goederen van België naar Nederland probeerden te vervoeren. Ze werden vaak met spijkerbedden tegengehouden en menigeen belandde daardoor met zijn auto in het kanaal.

‘Klein Antwerpen’
In 1954 volgde een overplaatsing naar Hansweert, dat in volksmond ook wel ‘Klein Antwerpen’ werd genoemd. Het was in die tijd een bruisende plaats met veel cafés. De twee dienders die het plaatsje rijk was arresteerden ook weleens iemand die beschonken was. Die werd dan ingesloten om zijn roes uit te slapen, terwijl de dienders ’s nachts thuis in hun eigen bed lagen. De volgende ochtend werd de arrestant bij aanvang van de kerkdienst op straat gezet, zodat iedereen hem kon zien.

Detacheringen
De heer Beun is ook vaak gedetacheerd geweest. Zo heeft hij met vier weken op en vier weken af Amsterdam goed leren kennen. Ook zijn detachering op Schiphol, de opstand van de Molukken in Westkapelle en de Maagdenhuisbezetting staan hem nog goed voor de geest.

Postcommandant
In 1967 vertrok hij als opperwachtmeester weer naar Zeeuws-Vlaanderen, waar hij postcommandant van Zuiddorpe werd. In 1979 verliet de heer Beun de actieve dienst. Hij kijkt terug op een mooie tijd bij de politie.

Na een bezoek van anderhalf uur nam de NPB afscheid van de heer Beun, die zich moest gaan klaarmaken voor zijn deelname aan een rolstoeldriedaagse. We vertrokken niet voordat we hem een aantal oude (Rijks)politieboeken hadden overhandigd, waarmee we hem de komende tijd veel kijk- en leesplezier wensen.

Meer over:
Pensioen