22 februari 2023

NPB-kopstuk Hans Hakvoort overleden

Afgelopen vrijdag 17 februari is collega Hans Hakvoort overleden, jarenlang één van de vaste waarden binnen de NPB. Hij wist veel waardering en respect te verwerven door zijn goedgemutste inzet voor de bond, met name als voorzitter van de afdeling Noord- en Oost-Gelderland, na de komst van de Nationale Politie vergroot tot de afdeling Oost-Nederland. Hans is 67 jaar oud geworden.

Eenheidsbestuurder Rianne Wisselink werkte vele jaren met hem samen en denkt daar met plezier en genegenheid aan terug. ‘Hans was een geboren vakbondsman met een groot hart. Als individuele belangenbehartiger ging hij graag namens studenten de strijd aan met de beroepscommissie van de Politieacademie in Warnsveld en daar wist hij heel wat zaken te winnen. Menig lid kreeg daarbij van hem nuttige feedback over het zorgvuldig opbouwen van dossiers. In die vaardigheid was hij een goede leermeester: nadat een motorongeluk een einde maakte aan zijn uitvoerende politiewerk groeide Hans in de laatste fase van zijn loopbaan uit tot een vakman op het gebied van de kwaliteitstoetsing.'

Ook in de functie van afdelingsvoorzitter ging Hans Hakvoort steevast zorgvuldig te werk. Jubilarissen werden onder zijn regime tijdens een gezellige bijeenkomst op een gedenkwaardige locatie in het zonnetje gezet. De collega’s die daarbij om een of andere reden niet aanwezig konden zijn, ging hij persoonlijk thuis opzoeken om ze alsnog de jubileumspeld te overhandigen of - als ze echt heel lang lid waren - het jubileumbeeldje.

Maar ook het binnenhalen van toekomstige jubilarissen had zijn belangstelling. Voor wervings- en promotieacties was hij altijd te porren. Daardoor belandde hij in 2011 zelfs op de voorpagina van het eerste nummer van ‘De Student’ – de jaarlijkse papieren studentenalmanak van de NPB.

Zoals een afdelingsvoorzitter betaamt, was Hans Hakvoort tijdens cao-acties ook regelmatig in de voorste linies te vinden. Rianne Wisselink: ‘In 2008 riep de NPB zijn leden op drie dagen te staken uit protest tegen het cao-bod van toenmalig politieminister Guusje ter Horst en tijdens die dagen iets nuttigs te gaan doen. De afdelingen Noord- en Oost-Gelderland en Twente vulden dat in door een voetbalwedstrijd te organiseren tussen een team van stakende politiemensen en een team met spelers van De Graafschap.

De wedstrijd werd op een koude januarimiddag gespeeld op het trainingsveld bij Stadion De Vijverberg en de opbrengst ging naar het goede doel. (Het politie-elftal won met 3-1.)’

Naast het politiewerk en het vakbondswerk had Hans Hakvoort lange tijd nog een derde favoriete bezigheid: het molenaarswerk. In oktober 2014 slaagde hij na een tweejarige opleiding voor zijn molenaarsdiploma en sindsdien maakte hij deel uit van de molenaars van de Bronkhorster Molen in Steenderen. Rianne Wisselink: ‘Over de molen, over zijn examen en over wat hij daar allemaal voor moest doen kon hij uren praten, ook tijdens de ledenvergaderingen van de NPB.’

De NPB wenst zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe in deze moeilijke dagen.

De uitvaartdienst voor Hans wordt gehouden op donderdag 23 februari om 11:00 uur in de St. Oswaldus-kerk in Zeddam (Bovendorpsstraat 8). Daarna volgt zijn teraardebestelling op het kerkhof aan de Oude Doetinchemseweg 61.

Meer over:
Vereniging