Bijgewerkt: 5 april 2019

NPB in de media

De NPB verschijnt regelmatig in de media zodat de stem van de leden gehoord wordt. Kijk hier fragmenten en uitzendingen terug waarin de bond te zien was.

De Hofbar - Goed pleidooi voor snelrechtprocedures bij geweld tegen agenten
Dinsdag 18 juni - NPB-voorzitter Jan Struijs en NPB-lid Ludo Stoffer hielden op 18 juni in het televisieprogramma De Hofbar een goed onderbouwd pleidooi voor snelrechtprocedures bij geweld tegen agenten en hulpverleners. Deze procedures komen volgens hen onvoldoende van de grond. Zij deden hun pleidooi naar aanleiding van de mishandeling van agent Koen Simmers. Struijs benadrukte in het programma De Hofbar dat ‘er diep leed zit onder de politie’. "Enerzijds omdat de berechting van daders zo lang duurt. Anderzijds omdat er weer retoriek uit Den Haag komt, die inhoudsloos is en inspeelt op de sentimenten uit de maatschappij.”
Volgens Stoffer wordt het geweld tegen agenten niet alleen steeds ernstiger, maar komt het ook steeds meer voor.

AD - Politieacademie barst uit zijn voegen, onrust bereikt hoogtepunt
Vrijdag 5 april 2019 - Jan Struijs reageert op de toenemende onrust op de Politieacademie: "De laatste weken ontvangen we tientallen noodkreten van docenten en studenten. Opvallend is dat iedereen bang is voor zijn positie. Niemand mag zijn mond open doen, er heerst een angst- en een zwijgcultuur. Je gunt niemand zo'n start bij de politie.''  

AT5 - Politiebonden: "Agenten ervaren nieuwste corruptieschandaal als een mokerslag"
Woensdag 6 maart 2019 - Voorzitter NPB over nieuwste corruptiezaak binnen politie: "Elke corruptiezaak is er één te veel, maar dit komt als een mokerslag aan bij politiemensen. Er zit schaamte en boosheid. Iedereen werkt hard om het land veilig te houden en als je dan dit soort mensen onder je hebt, dan doet dat ontzettend veel pijn."

NPO Radio 1 - "Uitspraken Rutte zijn een premier-onwaardig"
Zaterdag 12 januari 2019 - Jan Struijs reageert op de uitspraken van premier Rutte over geweld tegen hulpverleners tijdens Oud & Nieuw. "Een premier onwaardig", vindt hij de uitspraken. Hij verwijt de premier gebrek aan daadkracht om de politie goed hun werk te kunnen laten doen en stoort zich aan het taalgebruik van de Rutte, die zei dat hij de relschoppers 'het liefst in elkaar zou slaan'.

AD: Zorgen om materiaal politie: wapenstok zo los te rukken
Maandag 17 december 2018: Een wapenstok die met één ruk van de riem af wordt getrokken en snijwerende handschoenen waar een mes zo doorheen gaat: agenten hebben zorgen over de veiligheid van hun materiaal en gaan zelf knutselen om die te vergroten.

Pauw: Jan vlug, Anja van Holten en Jan Struijs over de rechtsstaat
Dinsdag 11 december 2018: De Nederlandse rechtspraak verkeert in zwaar weer. Dat zeggen advocaten, rechters en de politie. Alleen al dit jaar zijn er 16.000 zaken door de versnipperaar gegaan, vanwege een tekort aan personeel. Jan Struijs: "Het piept en kraakt niet meer, we zijn met het hele rechtssysteem door het ijs aan het zakken."

Telegraaf: AOW-offensief politie en havenwerkers
Vrijdag 7 december 2018: ROTTERDAM - De haven gaat plat, flitspalen gaan uit, er komen werkonderbrekingen en stakingen en mogelijk een ’belegering’ van de Haagse ministeries. Politiebonden en havenarbeiders slaan de handen ineen en gaan actievoeren tegen de oplopende AOW-leeftijd.

Nieuwsuur: de staat van onze rechtsstaat
In een drieluik over de huidige staat van de rechtsstaat behandelt Nieuwsuur de overbelasting van de Politie organisatie na de vorming van de Nationale Politie, de staat van het Openbaar Ministerie en de immense druk die rechters in Nederland ervaren.


Te veel overuren en nachtdiensten: agent is op

Maandag 12 november 2018: Te lange werkdagen, te weinig pauzes, te veel nachtdiensten. De werkdruk bij de politie is zo hoog dat de arbeidstijdenwet dit jaar, net als vorig jaar, ruim 200.000 keer wordt overtreden. Politievakbond NPB noemt dit ‘absurd veel’. Bekijk hier het belangrijkste nieuws.


AD: Agenten in spe falen voor fitheidstest: 'Ander werk zoeken om één push-up'

Maandag 15 oktober 2018: Terwijl de politie schreeuwt om extra personeel, falen maandelijks tientallen aspirant-agenten voor een verplichte fitheidstest in hun opleiding. Volgens Leen Spoor van de politievakbond NPB melden maandelijks tientallen agenten in opleiding die problemen hebben met de fitheidstest zich bij de bond.

PAUW - CAO-actie #geenspoedgeenpolitie
Vrijdag 7 september 2018: agenten Marco Eradus en Yentl Mesicek vertellen samen met NPB-voorzitter Jan Struijs en ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp over de hoge werkdruk onder agenten en de eerder die dag aangekondigde CAO-actie #geenspoedgeenpolitie.

Nieuwsuur - Personeelstekort bij de politie: 'In veel plaatsen piept en kraakt het'
8 augustus 2018 - De NPB, gemeentes en politiemedewerkers doen een dringende oproep om meer agenten op straat. er zijn te weinig agenten op straat en rechercheonderzoeken belanden op de plank. Jan Struijs gaat in Nieuwsuur verder in op crisis. Scroll in het artikel helemaal naar beneden voor het video item.

NOS - Politie wijst cao-voorstel officieel af, mogelijk hardere acties
26 juli 2018 - Jan Struijs ligt in dit nieuwsbericht toe waarom de cao is afgewezen: het gaat niet alleen om geld, er moet iets gedaan worden aan de te hoge werkdruk.

De Telegraaf - 'Politiechefs mogen niet actievoeren'
26 juli 2018 - De politiebonden zijn laaiend op de korpsleiding van de nationale politie. Die zou leidinggevenden van de politie niet toestaan deel te nemen aan de coa-acties of deze te ondersteunen. De bonden eisen nu opheldering. NPB-voorzitter Jan Struijs: „We zijn door talloze leidinggevenden uit het hele land gebeld. Die willen achter hun actievoerende mensen staan.

AD - Politie krijgt steeds vaker beelden privécamera
27 juni 2018 - De politiebonden willen dat particuliere beveiligingscamera's worden aangemeld in een register die de politie kan inkijken. Jan Struijs: "Als je het eerste uur na een misdrijf – het gouden uurtje - weet waar beelden zijn, maakt dat het recherchewerk een stuk eenvoudiger.''

De Telegraaf - Agent horendol van ict-storingen
20 juni 2018 - Den Haag - De politie wordt het werk vrijwel onmogelijk gemaakt door computerstoringen. Systemen van het korps liggen er regelmatig uren uit, waardoor politieteams soms niet aan de slag kunnen. Dat stelt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB).

NOS Journaal - DKDB onder druk
12 juni 2018 - De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, die kroongetuigen en eventueel hun naasten beschermt, staat onder druk door personeelstekort en achterlopende techniek. Jan Struijs geeft een toelichting op de staat van de DKDB. Bekijk het item van 17:21 tot 19:22.

Hart van Nederland - Geen vuurwerkverbod, kabinet laat politie in de kou staan
8 juni 2018 - Ondanks alle gewonde hulpverleners en politieagenten en het aandringen van de NPB, komt er geen vuurwerkverbod in Nederland. De NPB is boos en teleurgesteld, laat Jan Struijs weten.

NOS Journaal - Geen nationaal vuurwerkverbod
8 juni 2018 - Ondanks protesten van politie en vakbonden komt er geen verbod op rotjes en vuurpijlen. Jan Struijs laat namens de NPB weten hoe boos en teleurgesteld hij is over dit besluit. Elk jaar raken hulpverleners gewond door vuurwerk. Een verbod zou dit kunnen terugdringen.

De Raadkamer - Nationale Politie gaat niet goed om met collega's met PTSS
17 mei 2018 - In deze aflevering wordt met onder andere Jan Struijs gediscussieerd over de onzorgvuldige manier waarop de Nationale Politie omgaat met collega's die door hun werk PTSS-klachten krijgen. Aanleiding: de verschijning van het NPB-zwartboek Zie me staan, waarin Trea van Vliet zeven praktijkgevallen beschrijft op basis van persoonlijke interviews. Ook worden de plannen van het kabinet Rutte III voor de versterking van de politiecapaciteit besproken.

Zembla - Spraaksysteem C2000 moet vervangen worden - Zembla - Calamiteit C2000
16 mei 2018 - De vervanging van het spraaksysteem C2000 voor de Nederlandse hulpdiensten wordt nog langer uitgesteld, terwijl de technische houdbaarheidsdatum al jaren verstreken is. Welke gevolgen heeft dat voor de hulpverleners en opsporingsambtenaren en wat gaat er gebeuren als Nederland de komende jaren te maken krijgt met een ramp die grootschalige inzet van de hulpdiensten vereist? Jan Struijs maakt zich daar als voorzitter van FNV Veiligheid en de Nederlandse Politiebond (NPB) behoorlijk wat zorgen over, meldt hij Zembla desgevraagd.

Algemeen Dagblad - Agent met trauma te vaak aan lot overgelaten
15 mei 2018 - Politiemensen die een posttraumatische stressstoornis (PTSS) oplopen krijgen onvoldoende hulp van de politieleiding. In plaats van erkenning krijgen ze een jurist van het korps op hun dak. Dat stelt de Nederlandse Politiebond (NPB).

De Raadkamer - Nieuwe vormen van criminaliteit
10 mei 2018 - In De Raadkamerpraat Jan Struijs over nieuwe vormen van criminaliteit, de lage aangiftebereidheid en de zaak van Klaas Otto, die opdracht zou hebben gegeven voor de liquidatie van Officier Greetje Bos.

De Raadkamer - Verdachten beschermd in de rechtszaak, slachtoffers niet
19 april 2018 - NPB-voorzitter Jan Struijs praat in De Raadkamer over de uitgebreide voorzieningen in de streng beveiligde gevangenis in Vught en de volledige benoeming van slachtoffers tijdens rechtszaken, waar verdachten beschermd worden.

De Raadkamer - Structureel tekort aan politiepersoneel
5 april 2018 - NPB-voorzitter Jan Struijs praat in het SBS6-programma De Raadkamer over de aanpak van de Mocro Maffia en over de structurele tekorten bij de politie in mankracht en middelen. Kijken vanaf 12:29 - 29:30 of bekijk de hele aflevering.

AD - Politiebonden: Maak vroeger pensioen zware beroepen mogelijk
12 januari 2018 - De AOW moet worden aangepast om vroegpensioen voor zware beroepen, zoals politieagent en verpleegkundige, mogelijk te maken. Daarvoor pleiten vier politievakbonden die via een burgerinitiatief hun voorstel op de agenda van de Tweede Kamer willen krijgen.

Pauw - NPB voorzitter Jan Struijs over de Mocro oorlog
3 april 2018 - Er is een capaciteitsprobleem bij de politie, 'We vangen de kleine vissen wel, maar de grootste vissen zwemmen op de achtergrond weg en worden almaar rijker.' Rechercheurs kunnen niet genoeg zaken aanpakken door de Mocro oorlog. Hierdoor blijven alledaagse zaken liggen.

RTL Nieuws - Kamer wil opheldering van minister om overbelast kinderpornoteam politie
3 april 2018 - Jan Struijs, voorzitter van de NPB wil in een item van RTL Nieuws meer middelen en capaciteit voor de aanpak van kinderporno. Hoewel het aantal rechercheurs is verdubbeld van 75 naar 150, stijgt het aantal zaken nog veel harder. Hierdoor kunnen niet alle zaken worden aangepakt en raken rechercheurs overbelast.

NOS - Grapperhaus: papierwinkel recherche moet minder
12 maart 2018 - Minister Grapperhaus stelt een commissie in die ervoor moet zorgen dat rechercheurs met minder administratieve rompslomp hun werk kunnen doen. "Nodeloze bureaucratische belemmeringen moeten worden weggenomen", schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Dit naar aanleiding van het rapport 'Noodkreet recherche!' van de NPB.

Zondag met Lubach - Narcostaat Nederland
25 februari 2018 - Nederland is verandert in een narcostaat  omdat er op dit moment te weinig rechercheurs zijn om de drugscriminaliteit tegen te gaan. En de rechercheurs die we hebben komen om in het papierwerk.

Op dinsdag 12 september 2017 werd het rapport van de commissie-Ruys gepubliceerd. Die commissie onderzocht de werkrelatie tussen oud-korpschef Gerard Bouman en de toenmalige Centrale Ondernemingsraad, met name COR-voorzitter Frank Giltay. NPB-voorzitter Jan Struijs sprak overdag met meerdere journalisten over de uitkomsten (onder andere met Karel Ornstein van Nieuwsuur) en zette ’s avonds live de NPB-visie uiteen in EenVandaag en bij Pauw, samen met Telegraaf-journalist Mick van Wely.

Op donderdag 14 september 2017 lekte een onderzoeksrapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie uit. Onderwerp: hoe vaak heeft de afgelopen vijf jaar binnen de politie, Douane, Koninklijke Marechaussee (KMar) en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) ernstig misbruik van bevoegdheden plaatsgevonden die gelinkt kan worden aan de georganiseerde criminaliteit en hoe kunnen deze gevallen worden voorkomen – ook door bijvoorbeeld het vergroten van de weerbaarheid van de medewerkers tegen omkoping of andersoortige aanzetten tot plichtsverzuim?

Op donderdag 14 september 2017 presenteerde EenVandaag een vervolg op zijn reportage van donderdag 7 september waarin besproken werd hoe het korps een arbeidsconflict probeerde op te lossen door de medewerker in kwestie een psychische stoornis aan te wrijven. In de vervolgreportage verklaarden de voorzitters van de NPB en de ACP al enige tijd grote moeite te hebben met de juridische agressie van het korps tegen zijn eigen medewerkers – ongeacht hun vaak niet geringe staat van dienst.

Meer over:
NPB Landelijk