Bijgewerkt: 20 oktober 2020

NPB in de media

Benieuwd naar NPB-acties op radio en tv? Kijk hieronder voor een overzicht! Meest recente toevoeging: het gesprek met NPB-bestuurder Nine Kooiman in de 5 Uur Show van SBS 6 op vrijdag 16 oktober. Onderwerp: de worsteling van politieagenten met het toenemende aantal psychisch verwarde burgers waarmee ze tijdens hun werk geconfronteerd worden.

Jinek – Avondklok (deel 2)
19 januari 2021 – De avondklok lijkt een kwestie van … tijd voordat deze wordt ingevoerd. Wat betekent dit voor de inzet van het korps? Welke taken blijven liggen? En in hoeverre is deze regel handhaafbaar? Jan Struijs werpt zijn licht op deze ‘mega operatie’ en alle mogelijke gevolgen voor onze collega’s van dien.

Jinek - Avondklok
13 januari 2021 - Is de avondklok de enige uitweg nu de Britse variant van het corona-virus in aantocht is? Voorzitter Jan Struijs schuift aan bij Jinek (vanaf 16 min 45) en licht zijn visie, de alsmaar toenemende druk op het korps en de voor- en nadelen van de avondklok nader toe.

5 Uur Show - Politie worstelt met opvang verwarde personen
16 oktober - NPB-bestuurder Nine Kooimans vertelt [vanaf 6:00] over de uitkomsten van een onderzoek van Platform Investico naar de opvang van personen in psychische verwarring, waaraan is meegewerkt door 1.076 NPB-leden.

Jinek - Handhaving verscherpte coronamaatregelen
15 oktober - NPB-voorzitter Jan Struijs vertelt over het extra werk dat het handhaven van de sinds 14 oktober verscherpte coronamaatregelen voor zich meebrengt voor boa's en politieagenten.

Op1 - Handhaving coronamaatregelen na affaire-Grapperhaus
2 september - NPB-voorzitter Jan Struijs vertelt over het gesprek tussen minister Grapperhaus en de voorzitters van de boabonden en politiebonden NPB en ACP op dinsdagavond 1 september (vanaf 10:25).

Hart van Nederland - Aanpak overlastgevende illegalen
31 augustus - NPB-voorzitter Jan Struijs dringt aan op een politieke oplossing voor de praktische problemen die een doeltreffende aanpak van overlastgevende illegalen door de politie in de weg staan.

Op1 - Gewenste aanpak van relschoppers
19 augustus - NPB-voorzitter Jan Struijs geeft zijn visie op de gewenste aanpak van relschoppers. De politie heeft daar veel (over)werk aan en de oorzaak daarvan is volgens hem glashelder: te weinig agenten in de wijk en te weinig rechercheurs in de opsporing.

NOS 8 Uur Journaal - Politiewerk in de wijken (vanaf 14 minuten)
19 augustus - In het NOS 8 Uur Journaal wees NPB-voorzitter Jan Struijs vanavond op een cruciale weeffout in de Nationale Politie: het wegtrekken uit de wijken door een combinatie van onderbezetting en minachting voor het preventieve politiewerk. Zonder deze weeffout waren de zomerrellen in oa Den Haag en Utrecht veel effectiever te voorkomen en te bestrijden geweest, aldus Struijs. Dan zouden wijkagenten hun pappenheimers kennen en op tijd en gericht invloed kunnen uitoefenen.

Nieuwsuur - Handhaving coronamaatregelen (vanaf 17 minuten)
18 augustus - De voorzitter van de Politiebond, Jan Struijs, ziet de problemen met de handhaving van de maatregelen elke dag. "We hebben echt handhavingsproblemen. Als mensen echt niet willen luisteren, moeten we door kunnen pakken. En het is kort dag ook." Onuitvoerbaar noemt Struijs de nieuwe maatregelen niet. "Maar mijn advies is: geef veel meer duidelijkheid en geef handhavers handvatten."

Op1 - Politie verontwaardigd over negatieve framing op sociale media
23 juni 2020 - De politie heeft genoeg van de negatieve framing van zijn doen en laten op de sociale media “Politiemensen zijn getergd en boos; ze voelen zich onrechtvaardig behandeld. Ze voelen zich geen slachtoffer, maar laten nu hun tanden zien,” aldus NPB-voorzitter Jan Struijs in Op1.

Op1 - Agenten doen onbewust aan etnisch profileren
15 juni 2020 - Er is binnen de politie te weinig aandacht voor agenten die onbewust afglijden richting een etnisch profilerende houding, zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond. Hij vertelt bij Op1 wat hij hiermee bedoelt.

BEAU - Politiegeweld
15 juni 2020 - NPB-hoofdbestuurder vertelt over zijn ervaringen (vanaf 31.40)

Nieuwsuur - OM-beleid tijdens de coronacrisis
1 mei 2020 - In ons toch al overbelaste rechtssysteem heeft het coronavirus een grote impact: tienduizenden zaken zijn vertraagd en het OM vervolgt sommige verdachten niet meer. 'Dit is heel erg slecht voor de rechtsstaat', aldus NPB-voorzitter Jan Struijs.

EenVandaag - NPB: ‘we gaan camerabeelden gebruiken om groepen op te sporen’
24 maart 2020 - NPB-voorzitter Jan Struijs is te gast bij EenVandaag om te praten over de nieuwe corona-maatregelen die door het kabinet zijn vastgesteld. Ook bespreken ze de corona situatie binnen de politie.

De Hofbar – Geweld tegen hulpverleners en C2000
17 maart 2020 – NPB-voorzitter Jan Struijs en agenten Lieke en Jan zijn te gast bij De Hofbar en praten over het geweld tegen hulpverleners. Ook deelt agent Koen Simmers zijn verhaal over de problemen met het nieuwe C2000 netwerk.

WNL op Zondag - Burgemeesters schrappen politietaken
1 december 2019 - NPB-voorzitter Jan Struijs in gesprek met Rick Niemann over de oproep van de politiebonden aan het bevoegd gezag om politietaken te schrappen gezien de onhoudbare werkdruk voor het politiepersoneel. Een oproep waaraan de voorafgaande week door meerdere burgemeesters gehoor was gegeven.

PAUW - Politiebonden eisen duidelijke inzetkeuzes
Donderdag 21 november 2019 - De politiebonden eisen dat de minister, de politietop, burgemeesters en het OM voor 1 januari 2020 noodzakelijke keuzes maken over hoe de politie wordt ingezet.

Nieuwsuur - Amsterdamse politie op crepeersterkte
26 september - NPB-voorzitter Jan Struijs roept de politiek op het regeerakkoord open te breken en ingrijpende maatregelen te nemen om de chronische onderbezetting bij de politie de wereld uit te helpen.

WNL op zondag: de moord op Derk Wiersum en de aanpak van drugscriminaliteit
22 september 2019: misdaadverslaggever Wouter Laumans en NPB-voorzitter Jan Struijs in gesprek met presentator Rick Nieman over narcoterreur en de bestrijding daarvan.

ARGOS - Declaraties politie onder de loep
21 september - De politie is de afgelopen jaren in opspraak gekomen door twee declaratieschandalen. Reden voor Argos om te vragen naar uitgaven uit het budget dat is bedoeld voor representatie. Hoe zit het met toezicht op de uitgaven en de hoogte van deze bestedingen? NPB-voorzitter Jan Struijs reageert op de uitkomsten en op de verzekering van het korps dat de teugels inmiddels flink zijn aangehaald. 

Jinek - Geweld door burgers tegen de politie blijft toenemen
5 september - Eva Jinek bespreekt dit hardnekkige probleem met de doorgewinterde agenten Koen Simmers (tevens NPB-hoofdbestuurder) en Maarten Brink en met oud-politiemedewerker Ellie Lust.

De Wereld Draait Door - Politie eist een taser
5 september - Geweld door burgers tegen agenten is en blijft een groot probleem. Met als voorlopig dieptepunt een agent die bewusteloos werd geslagen toen hij in Rotterdam een bruidsstoet wilde controleren. Agenten morren dat korpsleiding en politiek veel beloven, maar niet met concrete oplossingen komen. Aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk: korpschef Erik Akerboom en agenten Lieke en Jan.

WNL Goedemorgen Nederland: Korps eist invoering stroomstootwapen
5 september - Halverwege komt NPB-lid Ludo Stoffer aan het woord over zijn ervaringen met geweld door burgers.

1 op 1: Politiebond na toetertrouwstoet: 'Er is meer aan de hand'
3 september: NPB-voorzitter Jan Struijs geeft Sven Kockelmann antwoord op zijn vragen over het onverminderde geweld door burgers tegen de politie.

-----------------------------

NPO Radio 1 – Spraakmakers – ‘Tegenstellingen in samenleving worden groter’
Vrijdag 19 juli - Koen Simmers, hoofdbestuurslid van de NPB, reageert in het radioprogramma Spraakmakers op een onderzoek van Trouw, waaruit blijkt dat maar liefst een derde van de medewerkers in huisartsenposten het afgelopen jaar te maken heeft gehad met fysiek geweld. “Ik heb het wel eens meegemaakt dat je staat te reanimeren of hulp te verlenen en dan komen mensen zich ermee bemoeien dat je het niet goed doet”, vertelt hij. “Dit gedrag komt in alle lagen van de samenleving voor. Het maakt niet uit wat de achtergrond is - hoog- of laagopgeleid, kleine auto of een dure cabrio – iedereen vertoont hetzelfde gedrag. Misschien komt het omdat de tegenstellingen in de samenleving wat groter worden.”

De Limburger – ‘Bij de politie is iets stevigs aan de hand’
Zaterdag 20 juli – Samen met de Limburgse politiechef Ingrid Schäfer-Poels gaat NPB-voorzitter Jan Struijs in een interview in De Limburger in op het nieuws dat acht politiemensen van basiseenheid Horst-Peel en Maas op non-actief zijn gezet. “Er zijn normen overschreden in de onderlinge omgangsvormen, dat is een onderdeel. Ook wordt gekeken of altijd de regels zijn gevolgd met de aanpak van criminaliteit.”

Nieuwsuur – ‘Extern onderzoek nodig naar discriminatieaangiften bij politie’
Zaterdag 20 juli – Peter Gieling, NPB-kaderlid en oud-politiechef van Utrecht, beklemtoont in Nieuwsuur dat er extern onderzoek moet komen naar aangiften van discriminatie bij de politie. “De interne aanpak tot nu toe, met bijvoorbeeld portefeuillehouders diversiteit, heeft geen cultuuromslag opgeleverd”, zegt hij. “Alleen externe druk die lang aanhoudt, heeft effect.”
Gieling onderschrijft het verhaal van de extern ingehuurde politiecoach Carel Boers onlangs in NRC Handelsblad dat de korpsleiding meldingen over misstanden als seksuele intimidatie en aanrandingen consequent negeert. “De laatste zes jaar is in de aansturing op de cultuurverandering iedere continuïteit weg. De mensen die dat aansturen, daar zit geen continuïteit in."

Hart van Nederland - Sloeproeien in gevecht tegen PTSS
Dinsdag 16 juli - NPB-voorzitter Jan Struijs was present bij een sloeproeiproject in Rotterdam, dat aandacht kreeg in het televisieprogramma Hart van Nederland. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid roeide mee over de Maas om de strijd mee te krijgen die politieagenten ervaren met posttraumatische stressstoornis (PTSS). Bij het roeien in een sloep ondervinden deze agenten steun van collega’s die dezelfde stressstoornis hebben. De Rotterdamse pilot wordt uitgerold in de rest van Nederland. “Dankzij het roeien krijg ik weer rust in mijn hoofd”, zegt de Rotterdamse agent Ferri Bloom, die kampt met PTSS tegenover Hart van Nederland. De afgelopen zes jaar is er bij 1576 agenten PTSS geconstateerd.

AD - 'Pijnlijk dat arrestatie Michael P. wéér moet worden onderzocht'
Woensdag 17 juli - Namens de NPB reageert voorzitter Jan Struijs in het AD op het nieuws dat de arrestatie van Michael P. voor een derde keer moet worden onderzocht. Het gerechtshof besloot dat het Openbaar Ministerie strafrechtelijk onderzoek moet verrichten naar de vijf leden van het arrestatieteam die de moordenaar van Anne Faber arresteerden. Mogelijk gebeurde dat te hardhandig. Michael P. brak zijn schouder en werd bedreigd met een politiehond. “Dat de betrokken politiemedewerkers nu als verdachte worden beschouwd is pijnlijk”, zegt Struijs. “Bij het aanhouden van zo’n levensgevaarlijke verdachte hoort soms het gebruik van fors gepast geweld. Al eerder hebben politie en Openbaar Ministerie beoordeeld dat daarvan in dit geval sprake was. Dat er nu voor een derde keer over geoordeeld moet worden, leidt binnen de maatschappij tot emotie.”

EenVandaag - ‘Effecten op politieapparaat moeten serieuzer worden genomen’
Maandag 15 juli - NPB-voorzitter Jan Struijs gaat in het televisieprogramma EenVandaag in op de schorsingen van tientallen agenten wegens integriteitsaffaires en schendingen van het ambtsgeheim. "De georganiseerde criminaliteit probeert structureel informatie los te krijgen van de politie”, zo benadrukt hij. "De ondermijning van de rechtsstaat is structureel en dan zijn dit de excessen die je krijgt. De effecten op het politieapparaat moeten veel serieuzer worden genomen."

AD - Jan Struijs: ‘Weerbaarheid van korps moet worden vergroot’
Maandag 15 juli - Tegenover het AD gaat NPB-voorzitter Jan Struijs in op het nieuws dat de tientallen agenten de afgelopen weken door verschillende eenheden in het land zijn geschorst vanwege integriteitsaffaires en schendingen van het ambtsgeheim. Volgens Struijs moet de politie veel meer doen om de weerbaarheid van haar korps te vergroten. “Sluipenderwijs worden onze agenten benaderd door criminelen”, benadrukt hij. “Het gebeurt op alle niveaus. Agenten moeten dus worden getraind om hier op een goede en verantwoorde manier mee om te gaan. Als agenten worden benaderd, moeten ze dat op een veilige manier kunnen melden bij hun leidinggevende. Daar valt nog een wereld te winnen.”

NPO Radio 1 - Spraakmakers – ‘Zorgen over integriteitszaken bij politie’
Maandag 15 juli - In het programma Spraakmakers van NPO Radio 1 uit NPB-voorzitter Jan Struijs zijn zorgen over integriteitszaken bij de politie. In zijn ogen wordt er te weinig gedaan aan preventie en wordt er niet geleerd van actuele misstanden. Hij benadrukt dat er binnenkort weer 17.000 jonge politiemensen bijkomen. “Zij worden onvoldoende klaargestoomd voor de ‘eigentijdse risico’s’ waarmee politiemensen te maken krijgen.” Struijs merkt dat de ondermijnende criminaliteit een nieuw gezicht heeft gekregen de afgelopen jaren. "De georganiseerde criminaliteit probeert structureel informatie los te krijgen bij instanties zoals de politie. Voorheen werden politiemensen door criminelen benaderd in het café of in de sportschool. Door de digitalisering vinden zij nieuwe online wegen waaronder sociale media.”

NRC – ‘Noodkreet over onveilige interne cultuur bij politie’
Zaterdag 13 juli – In het NRC gaat de NPB in op de noodkreet van politiecoach Carel Boers en politieagenten over “aanhoudende signalen van discriminatie en pesten binnen de politie”. Zij beklagen zich in deze krant over de korpsleiding van de Nationale Politie, die volgens hen stelselmatig klachten negeert over discriminatie, moslimhaat, seksuele intimidatie en ander grensoverschrijdend gedrag in de eigen organisatie. NPB-voorzitter Jan Struijs noemt het “een niet te negeren noodkreet over de onveilige interne cultuur, misstanden en emotionele verwaarlozing”. Hij benadrukt dat de polarisatie in de samenleving ook bij de politie haar intrede heeft gedaan. “Veel politieagenten voelen zich niet thuis bij de Nationale Politie. Als het gaat om de organisatie voelen ze afstand en emotionele vervreemding. De politieorganisatie is niet meer van hen, te star en bureaucratisch.”

RTL Nieuws – NPB: ‘Beperkt vuurwerkverbod druppel op gloeiende plaat’
Dinsdag 9 juli - “De maatregel is zeer teleurstellend en een druppel op de gloeiende plaat. Hier wordt geen hulpverlener mee geholpen.” Zo reageert Jan Struijs, voorzitter van de NPB, in RTL Nieuws op het besluit van het kabinet om het grootste consumentenvuurwerk met ingang van de jaarwisseling 2020-2021 te verbieden. Het gaat om een verbod op de zwaarste categorie vuurwerk, F3, terwijl verreweg het meeste consumentenvuurwerk in de categorie F2 valt. Tot de categorie F3 behoren onder meer Chinese rollen en ratelbanden. De Onderzoeksraad voor Veiligheid pleitte eind 2017 voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Dat was ook het advies van de Nationale Politie, maar zover gaat het kabinet dus niet.

De Hofbar - Goed pleidooi voor snelrechtprocedures bij geweld tegen agenten
Dinsdag 18 juni - NPB-voorzitter Jan Struijs en NPB-lid Ludo Stoffer hielden op 18 juni in het televisieprogramma De Hofbar een goed onderbouwd pleidooi voor snelrechtprocedures bij geweld tegen agenten en hulpverleners. Deze procedures komen volgens hen onvoldoende van de grond. Zij deden hun pleidooi naar aanleiding van de mishandeling van agent Koen Simmers. Struijs benadrukte in het programma De Hofbar dat ‘er diep leed zit onder de politie’. "Enerzijds omdat de berechting van daders zo lang duurt. Anderzijds omdat er weer retoriek uit Den Haag komt, die inhoudsloos is en inspeelt op de sentimenten uit de maatschappij.”
Volgens Stoffer wordt het geweld tegen agenten niet alleen steeds ernstiger, maar komt het ook steeds meer voor.

AD - Politieacademie barst uit zijn voegen, onrust bereikt hoogtepunt
Vrijdag 5 april - Jan Struijs reageert op de toenemende onrust op de Politieacademie: "De laatste weken ontvangen we tientallen noodkreten van docenten en studenten. Opvallend is dat iedereen bang is voor zijn positie. Niemand mag zijn mond open doen, er heerst een angst- en een zwijgcultuur. Je gunt niemand zo'n start bij de politie.''  

AT5 - Politiebonden: "Agenten ervaren nieuwste corruptieschandaal als een mokerslag"
Woensdag 6 maart - Voorzitter NPB over nieuwste corruptiezaak binnen politie: "Elke corruptiezaak is er één te veel, maar dit komt als een mokerslag aan bij politiemensen. Er zit schaamte en boosheid. Iedereen werkt hard om het land veilig te houden en als je dan dit soort mensen onder je hebt, dan doet dat ontzettend veel pijn."

NPO Radio 1 - "Uitspraken Rutte zijn een premier-onwaardig"
Zaterdag 12 januari - Jan Struijs reageert op de uitspraken van premier Rutte over geweld tegen hulpverleners tijdens Oud & Nieuw. "Een premier onwaardig", vindt hij de uitspraken. Hij verwijt de premier gebrek aan daadkracht om de politie goed hun werk te kunnen laten doen en stoort zich aan het taalgebruik van de Rutte, die zei dat hij de relschoppers 'het liefst in elkaar zou slaan'.

AD: Zorgen om materiaal politie: wapenstok zo los te rukken
Maandag 17 december 2018: Een wapenstok die met één ruk van de riem af wordt getrokken en snijwerende handschoenen waar een mes zo doorheen gaat: agenten hebben zorgen over de veiligheid van hun materiaal en gaan zelf knutselen om die te vergroten.

Pauw: Jan vlug, Anja van Holten en Jan Struijs over de rechtsstaat
Dinsdag 11 december 2018: De Nederlandse rechtspraak verkeert in zwaar weer. Dat zeggen advocaten, rechters en de politie. Alleen al dit jaar zijn er 16.000 zaken door de versnipperaar gegaan, vanwege een tekort aan personeel. Jan Struijs: "Het piept en kraakt niet meer, we zijn met het hele rechtssysteem door het ijs aan het zakken."

Telegraaf: AOW-offensief politie en havenwerkers
Vrijdag 7 december 2018: ROTTERDAM - De haven gaat plat, flitspalen gaan uit, er komen werkonderbrekingen en stakingen en mogelijk een ’belegering’ van de Haagse ministeries. Politiebonden en havenarbeiders slaan de handen ineen en gaan actievoeren tegen de oplopende AOW-leeftijd.

Nieuwsuur: de staat van onze rechtsstaat
In een drieluik over de huidige staat van de rechtsstaat behandelt Nieuwsuur de overbelasting van de Politie organisatie na de vorming van de Nationale Politie, de staat van het Openbaar Ministerie en de immense druk die rechters in Nederland ervaren.


Te veel overuren en nachtdiensten: agent is op

Maandag 12 november 2018: Te lange werkdagen, te weinig pauzes, te veel nachtdiensten. De werkdruk bij de politie is zo hoog dat de arbeidstijdenwet dit jaar, net als vorig jaar, ruim 200.000 keer wordt overtreden. Politievakbond NPB noemt dit ‘absurd veel’. Bekijk hier het belangrijkste nieuws.


AD: Agenten in spe falen voor fitheidstest: 'Ander werk zoeken om één push-up'

Maandag 15 oktober 2018: Terwijl de politie schreeuwt om extra personeel, falen maandelijks tientallen aspirant-agenten voor een verplichte fitheidstest in hun opleiding. Volgens Leen Spoor van de politievakbond NPB melden maandelijks tientallen agenten in opleiding die problemen hebben met de fitheidstest zich bij de bond.

PAUW - CAO-actie #geenspoedgeenpolitie
Vrijdag 7 september 2018: agenten Marco Eradus en Yentl Mesicek vertellen samen met NPB-voorzitter Jan Struijs en ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp over de hoge werkdruk onder agenten en de eerder die dag aangekondigde CAO-actie #geenspoedgeenpolitie.

Nieuwsuur - Personeelstekort bij de politie: 'In veel plaatsen piept en kraakt het'
8 augustus 2018 - De NPB, gemeentes en politiemedewerkers doen een dringende oproep om meer agenten op straat. er zijn te weinig agenten op straat en rechercheonderzoeken belanden op de plank. Jan Struijs gaat in Nieuwsuur verder in op crisis. Scroll in het artikel helemaal naar beneden voor het video item.

NOS - Politie wijst cao-voorstel officieel af, mogelijk hardere acties
26 juli 2018 - Jan Struijs ligt in dit nieuwsbericht toe waarom de cao is afgewezen: het gaat niet alleen om geld, er moet iets gedaan worden aan de te hoge werkdruk.

De Telegraaf - 'Politiechefs mogen niet actievoeren'
26 juli 2018 - De politiebonden zijn laaiend op de korpsleiding van de nationale politie. Die zou leidinggevenden van de politie niet toestaan deel te nemen aan de coa-acties of deze te ondersteunen. De bonden eisen nu opheldering. NPB-voorzitter Jan Struijs: „We zijn door talloze leidinggevenden uit het hele land gebeld. Die willen achter hun actievoerende mensen staan.

AD - Politie krijgt steeds vaker beelden privécamera
27 juni 2018 - De politiebonden willen dat particuliere beveiligingscamera's worden aangemeld in een register die de politie kan inkijken. Jan Struijs: "Als je het eerste uur na een misdrijf – het gouden uurtje - weet waar beelden zijn, maakt dat het recherchewerk een stuk eenvoudiger.''

De Telegraaf - Agent horendol van ict-storingen
20 juni 2018 - Den Haag - De politie wordt het werk vrijwel onmogelijk gemaakt door computerstoringen. Systemen van het korps liggen er regelmatig uren uit, waardoor politieteams soms niet aan de slag kunnen. Dat stelt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB).

NOS Journaal - DKDB onder druk
12 juni 2018 - De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, die kroongetuigen en eventueel hun naasten beschermt, staat onder druk door personeelstekort en achterlopende techniek. Jan Struijs geeft een toelichting op de staat van de DKDB. Bekijk het item van 17:21 tot 19:22.

Hart van Nederland - Geen vuurwerkverbod, kabinet laat politie in de kou staan
8 juni 2018 - Ondanks alle gewonde hulpverleners en politieagenten en het aandringen van de NPB, komt er geen vuurwerkverbod in Nederland. De NPB is boos en teleurgesteld, laat Jan Struijs weten.

NOS Journaal - Geen nationaal vuurwerkverbod
8 juni 2018 - Ondanks protesten van politie en vakbonden komt er geen verbod op rotjes en vuurpijlen. Jan Struijs laat namens de NPB weten hoe boos en teleurgesteld hij is over dit besluit. Elk jaar raken hulpverleners gewond door vuurwerk. Een verbod zou dit kunnen terugdringen.

De Raadkamer - Nationale Politie gaat niet goed om met collega's met PTSS
17 mei 2018 - In deze aflevering wordt met onder andere Jan Struijs gediscussieerd over de onzorgvuldige manier waarop de Nationale Politie omgaat met collega's die door hun werk PTSS-klachten krijgen. Aanleiding: de verschijning van het NPB-zwartboek Zie me staan, waarin Trea van Vliet zeven praktijkgevallen beschrijft op basis van persoonlijke interviews. Ook worden de plannen van het kabinet Rutte III voor de versterking van de politiecapaciteit besproken.

Zembla - Spraaksysteem C2000 moet vervangen worden - Zembla - Calamiteit C2000
16 mei 2018 - De vervanging van het spraaksysteem C2000 voor de Nederlandse hulpdiensten wordt nog langer uitgesteld, terwijl de technische houdbaarheidsdatum al jaren verstreken is. Welke gevolgen heeft dat voor de hulpverleners en opsporingsambtenaren en wat gaat er gebeuren als Nederland de komende jaren te maken krijgt met een ramp die grootschalige inzet van de hulpdiensten vereist? Jan Struijs maakt zich daar als voorzitter van FNV Veiligheid en de Nederlandse Politiebond (NPB) behoorlijk wat zorgen over, meldt hij Zembla desgevraagd.

Algemeen Dagblad - Agent met trauma te vaak aan lot overgelaten
15 mei 2018 - Politiemensen die een posttraumatische stressstoornis (PTSS) oplopen krijgen onvoldoende hulp van de politieleiding. In plaats van erkenning krijgen ze een jurist van het korps op hun dak. Dat stelt de Nederlandse Politiebond (NPB).

De Raadkamer - Nieuwe vormen van criminaliteit
10 mei 2018 - In De Raadkamerpraat Jan Struijs over nieuwe vormen van criminaliteit, de lage aangiftebereidheid en de zaak van Klaas Otto, die opdracht zou hebben gegeven voor de liquidatie van Officier Greetje Bos.

De Raadkamer - Verdachten beschermd in de rechtszaak, slachtoffers niet
19 april 2018 - NPB-voorzitter Jan Struijs praat in De Raadkamer over de uitgebreide voorzieningen in de streng beveiligde gevangenis in Vught en de volledige benoeming van slachtoffers tijdens rechtszaken, waar verdachten beschermd worden.

De Raadkamer - Structureel tekort aan politiepersoneel
5 april 2018 - NPB-voorzitter Jan Struijs praat in het SBS6-programma De Raadkamer over de aanpak van de Mocro Maffia en over de structurele tekorten bij de politie in mankracht en middelen. Kijken vanaf 12:29 - 29:30 of bekijk de hele aflevering.

Pauw - NPB voorzitter Jan Struijs over de Mocro oorlog
3 april 2018 - Er is een capaciteitsprobleem bij de politie, 'We vangen de kleine vissen wel, maar de grootste vissen zwemmen op de achtergrond weg en worden almaar rijker.' Rechercheurs kunnen niet genoeg zaken aanpakken door de Mocro oorlog. Hierdoor blijven alledaagse zaken liggen.

AD - Politiebonden: Maak vroeger pensioen zware beroepen mogelijk
12 januari 2018 - De AOW moet worden aangepast om vroegpensioen voor zware beroepen, zoals politieagent en verpleegkundige, mogelijk te maken. Daarvoor pleiten vier politievakbonden die via een burgerinitiatief hun voorstel op de agenda van de Tweede Kamer willen krijgen.

Op dinsdag 12 september 2017 werd het rapport van de commissie-Ruys gepubliceerd. Die commissie onderzocht de werkrelatie tussen oud-korpschef Gerard Bouman en de toenmalige Centrale Ondernemingsraad, met name COR-voorzitter Frank Giltay. NPB-voorzitter Jan Struijs sprak overdag met meerdere journalisten over de uitkomsten (onder andere met Karel Ornstein van Nieuwsuur) en zette ’s avonds live de NPB-visie uiteen in EenVandaag en bij Pauw, samen met Telegraaf-journalist Mick van Wely.

Op donderdag 14 september 2017 lekte een onderzoeksrapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie uit. Onderwerp: hoe vaak heeft de afgelopen vijf jaar binnen de politie, Douane, Koninklijke Marechaussee (KMar) en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) ernstig misbruik van bevoegdheden plaatsgevonden die gelinkt kan worden aan de georganiseerde criminaliteit en hoe kunnen deze gevallen worden voorkomen – ook door bijvoorbeeld het vergroten van de weerbaarheid van de medewerkers tegen omkoping of andersoortige aanzetten tot plichtsverzuim?

Op donderdag 14 september 2017 presenteerde EenVandaag een vervolg op zijn reportage van donderdag 7 september waarin besproken werd hoe het korps een arbeidsconflict probeerde op te lossen door de medewerker in kwestie een psychische stoornis aan te wrijven. In de vervolgreportage verklaarden de voorzitters van de NPB en de ACP al enige tijd grote moeite te hebben met de juridische agressie van het korps tegen zijn eigen medewerkers – ongeacht hun vaak niet geringe staat van dienst.

RTL Nieuws - Kamer wil opheldering van minister om overbelast kinderpornoteam politie
3 april 2018 - Jan Struijs, voorzitter van de NPB wil in een item van RTL Nieuws meer middelen en capaciteit voor de aanpak van kinderporno. Hoewel het aantal rechercheurs is verdubbeld van 75 naar 150, stijgt het aantal zaken nog veel harder. Hierdoor kunnen niet alle zaken worden aangepakt en raken rechercheurs overbelast.

NOS - Grapperhaus: papierwinkel recherche moet minder
12 maart 2018 - Minister Grapperhaus stelt een commissie in die ervoor moet zorgen dat rechercheurs met minder administratieve rompslomp hun werk kunnen doen. "Nodeloze bureaucratische belemmeringen moeten worden weggenomen", schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Dit naar aanleiding van het rapport 'Noodkreet recherche!' van de NPB.

Zondag met Lubach - Narcostaat Nederland
25 februari 2018 - Nederland is verandert in een narcostaat  omdat er op dit moment te weinig rechercheurs zijn om de drugscriminaliteit tegen te gaan. En de rechercheurs die we hebben komen om in het papierwerk.

Meer over:
NPB Landelijk