15 april 2020

NPB Corona Logboek - 15 april

Collega Erik Rottink maakt al weken extra uren om het Operationeel Coördinatiepunt (OCP) van het Basisteam Twente West maximaal te laten draaien tijdens de coronacrisis, maar hij telt zijn zegeningen. Collega Heleen Schenk roept teamleiders op in deze tijd van social distancing te zorgen dat re-integrerende collega’s met mentale blessures (zoals PTSS) voldoende in verbinding blijven met het korps. Plots weer thuis komen te zitten kan in hun geval tot een terugval leiden.

Zoals gebruikelijk ben ik om 07.00 uur weer ingelogd als medewerker Operationeel Coördinatiepunt op het Basisteam. Je leest en hoort dezer dagen veel over thuiswerken en minder inzet, maar wij als OCP’ers maken juist meer uren om zoveel mogelijk aanwezig en coördinerend inzetbaar te zijn. Nu zijn wij als BT misschien een ‘beetje apart’, want ons OCP verzorgt alles van de case-screening tot en met de afronding/ inzending of vroegtijdige beëindiging, inclusief het maken van dagrapporten en dagroosters en andere mooie Cognos-lijstjes.

Derde werkweekend op rij
Komend weekend wordt door de vakantieroosters mijn derde werkweekend op rij. Dus dan heb ik straks vijftien van de twintig dagen gewerkt met daarin drie weekenden. Ik merk dat mijn hoofd wel wat ‘vol’ wordt.

Extra voorzichtigheid
Inmiddels heb ik ook in mijn eigen BT gehoord en gezien dat er toch wat collega’s met coronaverschijnselen thuis in quarantaine zitten. Ook blijkt het in de praktijk heel moeilijk (feitelijk onmogelijk) om tijdens politiewerk anderhalve meter afstand te houden. Daardoor ga je toch wel beseffen dat je extra voorzichtig moet zijn met bezoeken aan bijvoorbeeld je ouders. Mensen van ruim in de tachtig behoren nu eenmaal tot een risicogroep en je wilt niet op je geweten hebben dat…

Begintwintigers
Ik merk dat sommigen de risico’s niet erg serieus nemen en van de begintwintigers in onze maatschappij begrijp ik dat wel. Ik zie echter ook wat er gebeurt als in het dorp waar ik woon een bus uit Oostenrijk is teruggekomen vol mensen die het virus kennelijk een lift hebben gegeven. Dan kiest men in het dorp binnen 24 uur toch voor een andere opstelling, met name in de winkels en op de fietspaden.

Zegeningen tellen
Met de nabijheid van de Holterberg nabij onze woning prijs ik me gelukkig, net als met onze tuin en de ruimte om het huis. Wat zal het zwaar zijn als je met je gezin vierhoog op een flat in een grote stad zit! Ik mag niet klagen, ook niet omdat ik als ambtenaar gewoon doorbetaald wordt. Dat is ook niet voor elke werknemer/flexwerker/uitzendkracht in ons landje het geval.

Kortom: carpe diem! Ik tel mijn zegeningen en … nog een paar dagen volhouden, dan ga ik een keer uitslapen.

Erik Rottink,
BT Twente West

Heleen Schenk

RE-INTEGRATIE PTSS EN CORONA

De coronamaatregelen zijn voor veel collega’s moeilijk, maar ik wil toch even speciaal aandacht vragen voor de collega’s die met een mentaal probleem verplicht vanuit huis moeten werken.

Terugslag
Voor mij persoonlijk betekende dat een terugslag. Na twee-en-een-half jaar aan de zijkant te hebben gestaan was ik rustig opbouwend aan het re-integreren. Ik had net weer een beetje een sociaal vangnet om me heen, kreeg energie van de mensen die ik weer ontmoette en was blij dat ik weer wat kon bijdragen aan het korps.

Geen rust thuis
Naar mijn gevoel ging half maart een streep door die stijgende lijn. Wat bleef waren de dwingende termijnen waar je mee te maken krijgt als je ziek wordt. Geen rust thuis.

Dat levert gepieker op. Maar na een week of anderhalf heb ik toch weer wat regie terug kunnen vinden. Ik houd me aan een ritme qua thuiswerken en probeer de zorgen wat los te laten.

Contact houden
Gelukkig ging mijn afspraak met de traumapsycholoog door. Dat helpt, net als contact houden met de projectleider en collega’s. Ook heb ik nog altijd een goede uitlaatklep in mijn fotografie.

Wel wil ik een oproep doen aan alle teamleiders van de Nationale Politie: let er alsjeblieft op dat ook re-integrerende collega’s met mentale blessures voldoende in verbinding blijven met het korps/hun collega’s!

Heleen Schenk

-----------------

Reageren op een item in ons Corona Logboek of een bijdrage daaraan insturen? Mail naar NPB-redacteur Dick Harte.

Behoefte aan overleg met de NPB over je persoonlijke situatie of rechtspositie tijdens de coronacrisis? Stel ze in de NPB-app, via DEZE LINK of via 085 -89 00 430.

Meer over:
Corona Logboek