12 april 2020

NPB Corona Logboek - 12 april

Als lid van de bereden politie ben ik belast met controles op stranden, parken en bossen. Veel mensen zouden zeggen: wat fantastisch! Er is toch niks mooier dan met je paard over het strand rijden. Maar tijdens de coronacrisis zitten er ook wel eens taaie dagen tussen. Afgelopen donderdag draaide ik bijvoorbeeld een dienst waarbij ik als echte kleuterjuf mensen van het strand moest sturen vanwege overtreding van de sociale afstand-regels die we met elkaar hebben afgesproken.

Mensen die in (grote) groepen met anderhalve meter afstand toch met elkaar op het strand zaten, lekker in de zon, lekker met een biertje. Mensen die in grote groepen aan het sporten waren, mensen met elkaar op de scooter en op de fiets. (Het kabinetsadvies is: maximaal TWEE mensen bij elkaar in de publieke ruimte, ook als je 1,5 meter afstand houdt.)

Ja, maar...
Op het moment dat je mensen aanspreekt, kun je meteen een weerwoord krijgen. ‘Ja, maar we houden toch afstand?’ ‘Ja, maar ik heb geen tuin.’ ‘Ja, maar ik woon alleen, dus zie ik anders niemand meer.’ Allemaal logische reacties, maar zo moeilijk is het voor ons allemaal in deze tijd!

Discussie
Een aantal reageerde prettig, zei het verkeerd begrepen te hebben en vertrok. De meeste mensen gingen echter de discussie aan en verrassend veel gaven ons een grote mond. Zodra wij onze hoeven gelicht hadden, openden zij het volgende biertje.

Vermoeiend
De basisteams werken op waterlinie (noodzakelijke kernbezetting), dus veel extra collega’s om te controleren en te handhaven zijn er niet. Wij als beredenen zijn natuurlijk uitermate geschikt voor deze klus, maar het is wel vermoeiend. Vooral omdat het zo begrijpelijk is dat mensen met dit mooie weer met een biertje op het strand willen zitten.

Het paasweekend staat voor de deur. Het zal mij benieuwen wat we allemaal gaan tegenkomen.

Karen

LEVE ONZE VUILNISOPHALERS!

Ik zou een woord van dankbaarheid willen uitspreken naar onze vuilnismannen en -vrouwen. Ook zij hebben tijdens de coronacrisis hun handen vol, mede doordat veel thuiszitters van de nood een deugd proberen te maken door ingrijpend aan het klussen en opruimen te slaan.

Mijn man woonde voorheen in Tunesië, in een tijd dat de vuilnisophalers daar staakten. Je wilt niet weten welke ontstekingen ik destijds heb opgelopen omdat het afval werd verbrand.

Dus naast een diepe buiging voor al het personeel in de zorg, ook alle lof voor deze groep harde werkers!

Caecilia Drost

--------------------

VERTREK UITGESTELD

In juli zou ik op basis van een overeenkomst na bijna 43 jaar stoppen met politiewerk. Een verhuizing naar Ivoorkust was gepland, vrijwilligerswerk stond klaar. Donderdag 28 mei zou mijn laatste werkdag zijn.

Dan van het ene op het andere moment corona. De grenzen van Ivoorkust sluiten. De toekomstige klus wordt gecanceld.

Gevolg: ik blijf wat langer bij de baas.

Jos Brugman

LEKKER LANG!

Een bijzondere traktatie voor de collega’s in Zoetermeer/Den Haag: van bouwbedrijf HABOGWW kregen ze op Goede Vrijdag een aantal paasbroden van anderhalve meter aangeboden. Een subtiele verwijzing naar de 'sociale afstand' die Nederlanders tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk in acht moeten nemen.

------------------------

Reageren op een item in ons Corona Logboek of een bijdrage daaraan insturen? Mail naar NPB-redacteur Dick Harte.

Behoefte aan overleg met de NPB over je persoonlijke situatie of rechtspositie tijdens de coronacrisis? Stel ze in de NPB-app, via DEZE LINK of via 085 -89 00 430.

Meer over:
Corona Logboek