29 juni 2022

NPB: Boerenacties ‘aanval op rechtsstaat en democratie’

'Dit is ontoelaatbaar. Hier worden grenzen overschreden en onze rechtsstaat en democratie rechtstreeks aangevallen.' Dat was de reactie van NPB-voorzitter Jan Struijs op de situatie bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) dinsdagavond, die volgens de politie zo dreigend was dat agenten voor hun eigen veiligheid moesten kiezen en daardoor niet direct konden ingrijpen.

Boeren wisten toen door een politieafzetting te breken. Bij de woning werd onder meer met vuurwerk gegooid. Minister Van der Wal was zelf niet thuis, haar gezin wel. Ook bij het huis van CDA-Kamerlid Derk Boswijk stonden gisteravond boeren, laat de politicus vandaag via Twitter weten. ‘Gisterenavond toen ik nog aan het werk was is er thuis bezoek geweest in het bijzijn van mijn kinderen van 4 en 7 jaar (!)’, schrijft hij. Het Kamerlid meldt dat hij de komende dagen thuis bij zijn gezin blijft.

Struijs stelde woensdagochtend dat ‘we’ weer in een nieuwe fase zijn aanbeland. 'Het is duidelijk dat sprake is van criminele gedragingen. Dat houdt ook in dat ik hoop dat zowel de recherche als het Openbaar Ministerie snel een onderzoek instelt naar alle incidenten die er zijn geweest. Dat wordt belangrijk.'

Politiecapaciteit en veiligheid
Een tweede punt is volgens Struijs dat er voor de politie sprake moet zijn van een permanent karakter van opschalen. 'De politie moet zich gaan instellen op de lange adem. En dat gaat forse consequenties hebben voor het personeel', aldus de NPB-voorzitter. 'Opsporingsonderzoeken komen stil te liggen, de politie is niet meer in de wijken, onderzoek naar lokale dealers wordt stopgezet.' Volgens hem zal de politie alleen nog 112-meldingen kunnen doen, en boerengerelateerde incidenten, die onaangekondigd en versnipperd zijn. 'Dat is niet fijn als je aangifte hebt gedaan. Het heeft rechtstreekse gevolgen voor de veiligheid van Nederland.'

 Maar, zegt Struijs, de veiligheid van burgers, ministers en wethouders is nu in het geding. 'Er moet absoluut opgeschaald en doorgepakt worden.' Volgens Struijs kan het niet zo zijn dat intimidatie en bedreiging een verdienmodel worden. Het moet ‘aan de hand van een goede discussie’, stelt hij. 'Ik hoop dat sommige Kamerleden beseffen wat hun uitspraken kunnen doen', zegt hij, verwijzend naar uitspraken op basis waarvan demonstranten zich gerechtvaardigd zouden voelen bepaalde acties te ondernemen.