20 mei 2022

NPB blijft actief als pensioenbewaker

Collega Jorieke de Mol van Otterloo (derde van rechts op de foto) is gekozen als lid van het Verantwoordingsorgaan (VO) van pensioenfonds ABP. Bij de VO-verkiezingen in april kreeg de NPB-kandidatenlijst voor collega’s in actieve dienst 3.724 stemmen: genoeg voor één van de 32 zetels.

De NPB-kandidatenlijst voor gepensioneerde collega’s – aangevoerd door lijsttrekker Paul Schunselaar – kreeg 2.885 stemmen, helaas niet genoeg om de kiesdrempel te halen. Aan de verkiezingen deden in totaal 180.215 ABP-deelnemers mee. Het fonds heeft 2.125.381 deelnemers, dus de ‘opkomst’ was 8,48 procent.

Verantwoordingsorgaan
ABP kent sinds 2014 een Verantwoordingsorgaan. Een groep van 32 door de deelnemers gekozen toezichthouders, die het ABP-bestuur op twee manieren kunnen beïnvloeden: adviseren vooraf en kritische noten kraken achteraf. In het VO zitten negentien pensioenbewakers namens de deelnemers die nog werken en pensioen opbouwen en dertien namens de deelnemers die al pensioen ontvangen.

Noord-Holland
Jorieke de Mol van Otterloo werkt bij de politie-eenheid Noord-Holland en is al jaren voor de NPB actief als kaderlid. Momenteel is ze voorzitter van de afdeling Noord-Holland en lid van de bondsraad van de NPB. Haar betrokkenheid bij haar omgeving blijkt ook uit haar inzet als raadslid van de gemeente Alkmaar en als buurtbemiddelaar in de gemeente waar ze woont.

Meer over:
Pensioen