29 april 2024

NPB blij met politieke steun voor Wet betaalbare huur

Op donderdag 25 april heeft de Tweede Kamer met een ruime meerderheid (112 van de 150 stemmen) de Wet betaalbare huur aangenomen. Als de wet ook door de Eerste Kamer komt, gaat de huur van naar schatting 300.000 huurwoningen de komende jaren omlaag met gemiddeld 190 euro. De NPB is verheugd over de voortvarende behandeling in de Tweede Kamer en de ruime steun voor de wet.

NPB-voorzitter Nine Kooiman had daarvoor begin dit jaar gepleit in een opiniestuk. Ook behoorde de NPB tot de twaalf organisaties die op 22 april voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer met een publiekelijke steunverklaring op de proppen kwamen.  

De Eerste Kamer moet zich nog over de wet buigen. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. Als in de senaat dezelfde partijen voor stemmen als in de Tweede Kamer – de SP, GroenLinks-PvdA, de PvdD, DENK, Volt, D66, NSC, de ChristenUnie, het CDA en de PVV – dan haalt de wet ook daar een meerderheid. Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) verwacht nog steeds dat de wet op 1 juli 2024 in werking treedt.