25 maart 2021

NPB: avondklok later scheelt veel discussie

Zeker in de grote steden zal het voor de handhaving door de politie een groot verschil maken dat de avondklok vanaf volgende week woensdag niet langer om 21.00 uur ingaat maar om 22.00 uur. Dat meldt NPB-voorzitter Jan Struijs vandaag in De Telegraaf.

‘Mensen richten zich naar het daglicht, dus dan helpt dit qua handhaving. De avondklok is goed handhaafbaar, maar wel de maatregel waarover de meeste mensen in discussie gaan. Door voor tien uur te kiezen, bied je lucht,’ aldus Struijs.

Boetes
Wekelijks worden zo’n 6.000 boetes uitgedeeld. In 80 procent van de gevallen blijft de handhaving echter beperkt tot een waarschuwing, vertelt Struijs, zeker kort na negenen. Vanaf tien uur blijven de echte regelbrekers over en die worden dan aangepakt.

Meer draagvlak en naleving
De Telegraaf vroeg ook de Nationale Politie om een reactie. ‘In algemeenheid geldt dat draagvlak en naleving van maatregelen van belang is. Nu het langer licht gaat worden en het weer beter, is de verwachting dat op meer draagvlak en naleving gerekend kan worden bij een ingangstijd van 22.00 uur,’ aldus de inschatting van de korpsleiding.

Meer over:
Corona