28 november 2018

NPB-ALERT: Aspirantenkorting 2010-2013 geen aftrekpost

Onder politiemedewerkers wordt momenteel een mail rondgestuurd waarin ten onrechte wordt beweerd dat collega’s die in de jaren 2010 tot 2013 zijn ingestroomd als aspirant - de jaren van politieminister Ivo ('De Slager') Opstelten - een extra aftrekpost aan studiekosten kunnen opvoeren. Deze aftrekpost zou dan betrekking hebben op de tijdelijke halvering van het salaris tijdens de toenmalige schoolkwartielen.

Een onorthodoxe ingreep, die in 2010 onvermijdelijk bleek om te voorkomen dat de instroom van aspiranten drie jaar lang om financiële redenen een onverantwoorde daling zou ondergaan.

Studiekosten
In de mail wordt gesuggereerd dat je deze korting tot vijf jaar na dato bij je aangifte voor de inkomstenbelasting kunt opvoeren als aftrekbare studiekosten. Dat is niet juist. Om studiekosten te kunnen opvoeren als fiscale aftrekpost moeten de uitgaven ook echt op de belastingplichtige drukken. Dat is bij de kosten van de initiële politie-opleiding niet het geval.

Geen fiscale relatie
In het geval van de korting op het aspirantensalaris is er geen sprake van scholingsuitgaven zoals die in de fiscale regelgeving worden bedoeld. Er is dan ook geen fiscale relatie met het salaris. Het is dus onterecht dat dit bedrag wordt afgetrokken als studiekosten.

Naheffing
Het gevolg zal dan ook zeer waarschijnlijk een naheffing zijn en dan moet je alsnog gewoon belasting bijbetalen. De NPB adviseert zijn leden onnodige rompslomp te voorkomen en deze kansloze aftrekpost niet op te voeren.

Meer over:
Rechtspositie