12 juni 2019

Noodkreet Forensische Opsporing

De NPB maakt zich grote zorgen over het personeelstekort bij de forensische opsporing. Die afdeling van de Nationale Politie telt 1.500 mensen, terwijl er werk is voor zeker drie keer zoveel personen. Bondsvoorzitter Jan Struijs heeft hierover op woensdagavond 12 juni een brandbrief naar minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie gestuurd.

Zijn bezorgdheid is aangewakkerd door gesprekken met rechercheurs en leidinggevenden bij de afdeling FO. Die waren vaak ‘emotioneel en beladen,’ aldus Struijs. ‘De collega’s gaven aan dat er nu al tien jaar wordt gesmeekt om betere werkomstandigheden, maar dat verbetering is uitgebleven. Naast personeelstekort lijdt men ook onder een ‘gebrekkige samenwerking’ met zowel andere organisatieonderdelen als externe partners.

Ziekteverzuim
Volgens Struijs is er inmiddels een ‘onhoudbare situatie ontstaan’ en kent het ziekteverzuim op de afdeling de laatste vijf jaar een gemiddelde van negen procent en meer. Vaak is sprake van ‘mentale blessures’, doordat het personeel dagelijks wordt geconfronteerd met ernstig menselijk leed.

Vergrijzing
Ook zorgt vergrijzing van het personeelsbestand voor een hoge uitstroom van medewerkers. Te vrezen valt dat dit probleem nog lange tijd zal blijven bestaan, omdat 40 procent van de medewerkers ouder dan 55 jaar is.

Vertraging
De Forensische Opsporing is van doorslaggevend belang in onderzoeken naar moord en doodslag, maar ook lichtere zaken zoals inbraak. Anno 2019 lopen onderzoeken flink wat vertraging op. De gemiddelde wachttijd op dna-onderzoek na een inbraak of woningoverval is opgelopen tot 60 dagen, meldt Struijs. ‘Dat geeft de crimineel twee maanden de kans om door te gaan.’

Forse bezuiniging
De oorzaak van de problematische situatie is volgens de NPB de vorming van de Nationale Politie in 2013, waarbij 15 procent bezuinigd is op het personeelsbestand bij forensische opsporing.

De NPB wil graag dat de minister onderzoek laat doen naar de maatschappelijke schade van de situatie. In de toekomst zou er een integraal plan moeten komen ‘om de werkomstandigheden en samenwerking te verbeteren’.

-------------------------------------------------------------------

KLIK HIER voor de NPB-brandbrief aan minister Grapperhaus.

KLIK HIER voor het NPB-rapport Noodkreet Forensische Opsporing

Meer over:
OVW-rechten