30 augustus 2018

Nieuwe CAO-actie: #zeropolice2018

Het Ground Zero Festival zal dit weekend moeten plaatsvinden zonder politie-inzet om de openbare orde en veiligheid te bewaken. De ingeroosterde medewerkers zijn door de bonden opgeroepen zich tijdens het evenement met andere taken bezig te houden, bij voorkeur op enige afstand van het festivalterrein.

Ground Zero is het enige nachtevenement in de open lucht in Nederland, bedoeld voor liefhebbers van harde dance-stijlen. Het wordt van 1 tot en met 3 september gehouden in recreatiegebied Bussloo in politiedistrict Noord-Oost Gelderland van de Eenheid Oost Nederland.

Onderbezetting
De actie #zeropolice2018 is een demonstratief protest tegen de capaciteitsproblemen bij de Nationale Politie – een van de belangrijkste oorzaken van het huidige CAO-conflict tussen de bonden en de werkgever (minister Grapperhaus en korpschef Akerboom). Deze problemen worden al jarenlang in de hand gewerkt door het gemak waarmee burgemeesters de politie inzetten voor het in goede banen leiden van commerciële evenementen. Vandaar dat de politiebonden na een soortgelijke actie bij het festival Decibel Outdoor nu een CAO-actie gericht hebben op het driedaagse dansfestijn Ground Zero.

Schriftelijk werk
De actievoerende politiemedewerkers zullen zich niet aan het draaiboek houden en in eerste aanleg ook niet in de buurt van het festivalterrein komen. In plaats daarvan doen ze bijvoorbeeld schriftelijk werk op de basisteams Zutphen, Deventer of Apeldoorn. Ingrijpen gebeurt alleen als de openbare orde (zeer) ernstig in gevaar is, de veiligheid van de beveiligers van het evenement in het geding is en na PRIO 1-meldingen over gebeurtenissen op het festivalterrein.

Deze actie loopt vanaf de opbouw van Ground Zero Festival tot en met de afbouw, met inbegrip van de openingsfeesten en de afterparty, inclusief de afwerking van zaken.

#CAOdomino
De actie #zeropolice2018 is onderdeel van een scala aan politieacties dat door de politievakbonden NPB, ACP, ANPV en VMHP is uitgerold. Bekijk hier welke acties er nog meer worden gehouden.

Meer over:
CAO