Rianne Wisselink NPB-eenheidsbestuurder

Niet uit te leggen verschillen

Ik verbaas me nog regelmatig over de verschillen die we binnen de Nationale Politie tegenkomen. Aan de ene kant ben ik persoonlijk een groot voorstander van beslissingsbevoegdheid laag in de organisatie. Aan de andere kant vind ik een gelijke rechtspositie een groot goed van de Nationale Politie.

Taaltoets
Onbestaanbaar in mijn ogen is het verschil waar een doorstroomklas in Oost-Nederland op dit moment mee wordt geconfronteerd. Vandaag (vrijdag 13 oktober) zouden zij de TOA-instaptoets mogen doen. Op het laatste moment werd deze alleen voor de studenten in Oost afgezegd. De studenten uit Midden Nederland en Brabant mogen de toets wél doen.

Vrijstelling
Wat is nu het belang van deze toets? Met deze toets wordt het niveau van je taalvaardigheid getoetst. Slaag je hiervoor dan heb je vrijstelling voor het vak TaalPerfect. Is het taalniveau onvoldoende dan is het logisch dat TaalPerfect een verplicht onderdeel is van de opleiding. De doorstroomklas in Oost schrijven al jaren PV’s en hebben er vertrouwen in dat zij een vrijstelling kunnen krijgen. Zij zijn overigens wel van plan de lessen te volgen maar het verplichte karakter is er dan vanaf.

Rechtsongelijkheid
In de ogen van de betrokken studenten is dit rechtsongelijkheid en niet in lijn met het beleid van de Nationale Politie. Het kan niet zo zijn dat studenten van een andere regio anders worden behandeld dan studenten van Oost-Nederland. De NPB kan ze hier alleen maar gelijk in geven dus we gaan ervoor om dit zo snel mogelijk op te lossen, voor de studenten in Oost.

Als er een instaptoets is voor het vaststellen van het niveau van de studenten dan moet deze voor alle studenten gelden.