5 juli 2023

Monument voor motoragent Arno de Korte

Aanstaande vrijdag 7 juli zal NPB-voorzitter Jan Struijs met een delegatie van NPB-leden aanwezig zijn bij de onthulling van een monument ter nagedachtenis aan motoragent Arno de Korte in de Rotterdamse Waalhaven. Het is die dag twee jaar geleden dat de gewaardeerde politieman tijdens zijn werk werd doodgereden door een gestoorde vrachtwagenchauffeur.

Bij de onthulling zal gesproken worden door de minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yesilgöz-Zegerius, de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb en een nabestaande van Arno.

Celstraf en dwangverpleging
Op 12 oktober vorig jaar werd Willem M. wegens doodslag veroordeeld tot twaalf jaar celstraf. Ook kreeg hij tbs met dwangverpleging en een rijontzegging voor tien jaar opgelegd door de rechtbank in Rotterdam. ‘Zijn daad heeft grote impact gehad op de nabestaanden, de politie en de samenleving,’ aldus de rechter. Hij oordeelde dat M. ‘welbewust’ de keuze had gemaakt om de agent aan te rijden.

Op 7 juli 2021 was Willem M. met zijn vrachtwagen in het Waalhavengebied om een lading af te leveren. Volgens het Openbaar Ministerie haalde Arno de Korte de trucker in en gaf hij hem een volgteken. Op camerabeelden is te zien dat M. vaart minderde, maar vervolgens versnelde en De Korte van achteren aanreed. De motoragent kwam onder de vrachtwagen terecht en werd honderden meters meegesleept. Hij overleed ter plekke.

Niet geloofwaardig
M. reed door naar het adres waar hij zijn lading moest lossen en ging vervolgens naar huis. Daar werd hij even later aangehouden. M. zei in de rechtbank dat hij zich weinig van de aanrijding kon herinneren, al wist hij nog dat hij niet meer kon remmen. Maar de rechter achtte die verklaring niet geloofwaardig: M. stopte om de schade aan de vrachtwagen van zijn broer te bekijken en voerde daarna meerdere telefoongesprekken.

Meerdere stoornissen
In de aanloop naar de rechtszaak werd M. onderzocht door het Pieter Baan Centrum. Gedragsdeskundigen concludeerden daar dat hij meerdere stoornissen heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is. Om herhaling te voorkomen, adviseerden ze de rechtbank daarom om M. bij een veroordeling ook tbs met voorwaarden (dwangverpleging) op te leggen.

NPB-voorzitter Jan Struijs: ‘Het verlies van Arno de Korte zal nog lange tijd nadreunen in de Nederlandse politiewereld, niet in de laatste plaats door de gewelddadige manier waarop deze geliefde collega uit ons midden is weggerukt. Een tragisch voorbeeld van zinloos geweld.’