27 maart 2024

LIVE BLOG RVU-ACTIE politiebonden

Op woensdag 27 maart demonstreerden 3.500 politiemedewerkers in Den Haag tegen de dreigende afschaffing van hun vroegpensioenregeling (RVU) vanaf 2026. De werkgevers blokkeren de onderhandelingen over een cruciale afspraak in het pensioenakkoord uit 2019. De politiek staat erbij en kijkt ernaar. Daar moet snel verandering in komen. Bekijk hieronder een LIVE BLOG van de actie.

14:20 uur: einde van de actie. Wel thuis en tot ziens!
Het laatste stukje - terug naar het podium...
Protestmars in volle gang (7)
Protestmars in volle gang (6)
De protestmars in volle gang (5)
De protestmars in volle gang (4)
De protestmars in volle gang (3)
De protestmars in volle gang (2)
De protestmars in volle gang (1)
Niet ver daarachter de voorzitters van de vier politiebonden die Nederland rijk is...
Voorop onze eigen ritme- en blazerssectie...
En daar gaan we dan!
Ook collega's in minder goede gezondheid zijn gewoon naar Den Haag gekomen om mee te rollen tijdens de protestmars.
Ook medewerkers van de politiebonden dragen tijdens deze protestmars een spandoekje bij...
De opstelling voor de protestmars...
Nine Kooiman spreekt de actievoerders toe namens de gezamenlijke politiebonden. Ze kondigt harde acties aan als er op dinsdag 7 mei geen uitzicht op een RVU-akkoord is: 'Wij gaan winnen!'
Het actiepodium vanaf de zijkant bezien tijdens het optreden van Sjaak Bral.
Cabaretier/schrijver Sjaak Bral steekt de actievoerders een hart onder de riem.
FNV-voorzitter Tuur Elzinga spreekt de actievoerders toe, met op de achtergrond vertegenwoordigers van allerlei beroepsgroepen waarbinnen uitgesproken zwaar werk wordt verricht.
Op het podium worden drie collega's geïnterviewd over hun kijk op de zaak: hoe zwaar is uitvoerend politiewerk en hoe belangrijk is het om de gevolgen daarvan te onderkennen door een fatsoenlijk en sociaal uitstroombeleid?
Een foto vanaf het podium om ongeveer half twaalf...
... met een welkomstwoord van actieleider Alwin de Kok.
Onder een dreigende wolkenlucht begint het podiumprogramma om even voor half twaalf...
Ook aanwezig: vakbondsman in hart en nieren (en NPB-erelid) Jan Eringaard. Altijd bereid om op te komen voor een goede zaak - zeker als het de belangen van politiemensen betreft.
De presentator van het podiumprogramma, Seran van Wijk (links) heeft alvast voorpret met Bas Nadorp, de marketing en promotie-medewerker van de NPB.
De actie van vandaag wordt ook gesteund door een delegatie collega's uit België en een afvaardiging van de Europese politiebondkoepel EU.Pol.
En natuurlijk het aantal verstrekte witte hesjes...
Het aantal actievoerders neemt gestaag toe - net als het aantal verstrekte lunchpakketten en het aantal genuttigde bekertjes koffie.
Daar zorgt collega Rob Kokkeler uit Amsterdam sinds half elf voor muziek, onder het pseudoniem DJ Kokkie.
Eenmaal uit de bus worden de actievoerende collega's zorgvuldig naar het Malieveld begeleid.
Inmiddels beginnen de bussen met actievoerders af en aan te rijden...
Ook steeds meer medewerkers van de politiebonden melden zich op het Malieveld. Ze melden ook dat het er best (nog) wel koud is op deze woensdagochtend in maart.
Kwart over tien: het aantal actievoerders op het Malieveld neemt toe. De eerste stap is een bezoekje aan de stand met de witte hesjes. Voor de geüniformeerde deelnemers is zo'n hesje verplicht, zodat ze duidelijk herkenbaar zijn als actievoerders.
Vanochtend tussen vijf en zes live op Radio 1 om over het vroegpensioenconflict te praten, inmiddels live aanwezig op het Malieveld: NPB-voorzitter Nine Kooiman, hier samen met een van de actiecommandanten, tevens coördinator ordedienst.
Nog meer kopstukken uit het LAC bij elkaar: in het midden (naast Angela Vos) projectleider Maarten Brink en helemaal rechts actieleider Alwin de Kok.
Dat geldt ook voor deze dame: Angela Vos, hier samen met Frank Kuiper. Frank is eenheidsbestuurder bij de NPB, Angela beleidsadviseur bij de ACP. Maar allebei zijn ze de afgelopen weken voornamelijk in touw geweest voor de actie van vandaag.
De voorbereidingen zijn op het Malieveld in volle gang, onder toezicht van de onvermoeibare Frank Kuiper (de man in het grijze hesje), prominent lid van het Landelijk ActieCentrum (LAC) van de politiebonden.
Woensdagochtend: het Malieveld ligt er klaar voor.

Woensdagochtend spraken NPB-voorzitter Nine Kooiman en FNV-(pensioen)bestuurder Piet Rietman op Radio 1 in het programma VROEG! een uur lang over het vroegpensioenconflict tussen de vakbeweging enerzijds en de werkgevers en de overheid anderzijds. TERUGLUISTEREN

-------------------

Dinsdag 26 maart: de opbouw van het actiepodium vordert gestaag.