15 maart 2019

Krikke mag route protestmars ombuigen

De Rechtbank Den Haag heeft bepaald dat burgemeester Krikke de politiebonden mag verbieden tijdens hun pensioenprotestmars van aanstaande maandag langs de Tweede Kamer te lopen. De bonden hadden een kort geding aangespannen om dit verbod van tafel te krijgen.

De bonden leggen zich morrend bij de uitspraak van de rechter neer. Een woordvoerder: β€˜Het argument dat de voorgestelde route zou zorgen voor overlast en onveiligheid voor het winkelend publiek snijdt totaal geen hout. Een zekere mate van overlast hoort bij een protestdemonstratie. Om de veiligheid te garanderen zijn aantoonbaar zeer zorgvuldige voorzorgsmaatregelen getroffen.'

Het pensioenprotest is gericht tegen de plannen van het kabinet om het pensioenstelsel te wijzigen. Dit gaat volgens de vakbonden Nederlanders veel geld kosten. Om een duidelijk protestsignaal hierover af te geven aan de politiek zou de mars langs de Tweede Kamer en het Binnenhof moeten gaan, vinden de bonden.

De alternatieve route die de bonden nu opgelegd hebben gekregen is volgens de bonden dan ook een inbreuk op het recht op collectieve actie en de demonstratievrijheid. Om deze belangrijke principes te verdedigen overwegen ze een bodemprocedure te starten.

KLIK HIER om de uitspraak te lezen.

Meer over:
Pensioen