14 maart 2019

Kort geding tegen inperken pensioenprotest

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag heeft de politiebonden verboden om 18 maart tijdens de pensioenprotestmars langs de Tweede Kamer te lopen. De burgemeester verbiedt de route omdat de mars zou zorgen voor overlast en onveiligheid voor het winkelend publiek.

Het pensioenprotest is gericht tegen de plannen van het kabinet om het pensioenstelsel te wijzigen. Dit gaat volgens de vakbonden Nederlanders veel geld kosten. Om een duidelijk protestsignaal hierover af te geven aan de politiek zou de mars langs de Tweede Kamer en het Binnenhof moeten gaan, vinden de bonden.

De alternatieve route die burgemeester Krikke voorstelt, is daar volgens de bonden niet voor geschikt. De inperking van de route is volgens de bonden een te grote inbreuk op het recht op collectieve actie en de demonstratievrijheid. Het getuigt bovendien van weinig vertrouwen in de politie. In 2015 liepen er tijdens politieacties 7.500 man over dezelfde route, zonder één wanklank. Toegegeven: overlast voor het winkelend publiek zal er zijn, maar is wat betreft de bonden geen reden om de voorgenomen route te verbieden.

Het lijkt erop dat burgemeester Krikke de politiebonden niet serieus neemt. Met name ook vanwege haar argument dat er een tegendemonstratie zou worden gehouden, met mogelijke wanordelijkheden als gevolg. Het is algemeen bekend dat het hier om slechts één persoon gaat, een bekende beroepsdemonstrant.

Het kort geding van de bonden dient om 16:00 uur in de rechtbank van Den Haag.

Meer over:
Pensioen