23 september 2020

Korps koopt coronatests voor politiemensen

Om te zorgen dat er voldoende capaciteit beschikbaar blijft om de noodhulp en andere vitale onderdelen van het politiewerk te garanderen, heeft de Nationale Politie het commerciële bedrijf Eurofins ingehuurd om snelle coronatests uit te voeren. Dat is vanmiddag bekend geworden via RTL Nieuws. NPB-voorzitter Jan Struijs is blij dat de korpsleiding op deze manier gereageerd heeft op de roep vanaf de werkvloer om meer testcapaciteit. ‘Al is het natuurlijk raar dat de politie de kosten voor deze noodgreep uit eigen zak moet betalen.’

Agenten komen in aanmerking voor een sneltest bij Eurofins als ze nodig zijn bij ‘operationeel nijpende situaties’, zoals uitrukken bij ongelukken en geweldsmeldingen en terreurinzet. Meerdere politieteams in het land hebben te maken met een grote uitval van agenten omdat ze gezondheidsklachten hebben en moeten wachten voordat ze terecht kunnen bij de GGD voor een coronatest. Ook zijn veel agenten niet inzetbaar omdat ze in thuisquarantaine zitten vanwege contact met een mogelijk besmet persoon, zo bevestigde woordvoerder Helma Huizing van de Nationale Politie aan RTL Nieuws.

Capaciteitsverlies
Hierdoor ‘is er sprake van een zodanig capaciteitsverlies, dat vitale processen in het geding komen’, aldus de korpsleiding in een mail aan het personeel. Het gaat om de basispolitiezorg, maar ook om bijzondere diensten, zoals de Dienst Bewaken & Beveiligen en Dienst Speciale Interventies (DSI). Door de capaciteitsdruk moeten eenheden steeds vaker agenten van andere posities wegtrekken om de noodhulp op pijl te houden. Dat gaat dan weer ten koste van andere politietaken, zegt Huizing.

Coronatests beschikbaar
De politie schrijft dat het simpelweg niet uit te leggen is dat de veiligheid van burgers en medewerkers in gevaar komt door capaciteitstekort. Daarom wijkt de politie 'voor operationeel nijpende situaties' af van het landelijk testbeleid via de GGD. Voor die situaties kunnen agenten sinds gisteren terecht bij het testbedrijf Eurofins. ‘Dat heeft zeven locaties in Nederland waar agenten snel getest kunnen worden. Afhankelijk van de hoeveelheid collega’s die gelijktijdig moeten worden getest, kan Eurofins ook op locatie komen testen.’

Volgens Helma Huizing van de Nationale Politie gaat het om een tijdelijke maatregel en is het korps nog in overleg over een structurele oplossing.

Meer over:
Corona Logboek