14 maart 2018

Koolmees oog in oog met pensioeneisers

Op woensdag 14 maart vond in politiek Den Haag een nieuwe actie plaats als onderdeel van het Pensioenoffensief van de FNV. NPB-lid Wil Houtepen was een van de actievoerders en maakte een serie mooie foto’s van de confrontatie met minister Koolmees van Sociale Zaken en werkgelegenheid.

De bewindsman kreeg een pensioenpetitie aangeboden, waarin de FNV haar eisen nog eens op een rijtje zette. Dezelfde eisen die ook op de vele protestborden terug te vinden waren, soms zichtbaar met emotie geschreven.

  • Verplichte pensioenopbouw voor flexwerkers

Het aantal flexwerkers neemt nog altijd toe. Onder jongeren heeft zelfs maar liefst 60 procent een flexcontract. Maar flexwerkers dragen in de regel weinig of geen premie af voor het opbouwen van een pensioen. Dat scheelt volgens recente berekeningen jaarlijks wel zes miljard aan inlegkapitaal. Tijd dat daar verandering in komt, vindt de FNV. Het huidige pensioenstelsel is gebaseerd op solidariteit – samen pensioenkapitaal (laten) opbouwen voor iedereen – en dat principe is alleen overeind te houden als de flexwerkers ook (naar draagkracht) meedoen.

  • Behoud van koopkracht tijdens pensionering

Zowel de pensioen- als de AOW-uitkeringen moeten jaarlijks worden verhoogd als ze door inflatie (waardevermindering dankzij gestegen prijzen) aan koopkracht hebben ingeboet.

  • Geen verdere verhoging AOW-leeftijd

Het moet weer mogelijk worden dat de sociale partners in CAO’s voor zware beroepen verantwoorde afspraken maken over vroegpensioenvoorzieningen. Dat soort uitstroomregelingen is onbetaalbaar als de AOW-gerechtigde leeftijd blijft opschuiven richting de zeventig jaar.

Op dinsdag 27 maart houdt de FNV opnieuw door het hele land vakbondsbijeenkomsten voor een ander pensioenbeleid. Meld je aan en kom ons helpen een vuist te maken voor een beter pensioen!

Meer over:
Pensioen