13 november 2023

Jan Struijs: 'Politiek neemt politiewerk niet serieus genoeg'

De aankondiging van zijn vertrek als NPB-voorzitter leverde Jan Struijs uitnodigingen op voor lange interviews bij EenVandaag en Spraakmakers. Ook liet hij op 25 oktober nog één keer duidelijk van zich horen tijdens een rondetafelgesprek met de Kamercommissie Justitie en Veiligheid. Kern van zijn boodschap: de politiek investeert nog altijd onvoldoende in de kwaliteit van het politiewerk - en dus in de veiligheid in Nederland.

------------------------------------

EenVandaag 11 november (NPO 1)
Agenten en rechercheurs staan door personeelstekorten onder grote druk, te veel criminelen gaan vrijuit en drugsbaronnen vallen de rechtsstaat aan. Een nieuw kabinet moet daarom kiezen voor een omvangrijk 'Deltaplan' tegen de georganiseerde misdaad. Dat stelde Jan Struijs in de uitzending van EenVandaag van zaterdag 11 november 2023. Het actualiteitenprogramma van AVRO-TROS had hem uitgenodigd als hoofdgast vanwege zijn komende vertrek als voorzitter bij de NPB.

 ----------------------------

Spraakmakers 27 oktober (NPO Radio 1)
Dagelijks nodigt de KRO-NCRV een hoofdpersoon uit om 's ochtends over actuele thema's te praten. Ook staat deze spraakmaker zelf centraal in een gedeelte van de uitzending. Op 27 oktober was vertrekkend NPB-voorzitter Jan Struijs de spraakmaker. In onderstaande video zijn fragmenten uit het programma te horen en te zien.

---------------------------------------------

Rondetafelgesprek met Kamercommissie Justitie en Veiligheid
Op 25 oktober hield de Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid een rondetafelgesprek over geweld tegen politie- en brandweermensen, ambulancepersoneel en andere beroepsgroepen met een publieke functie. Namens de politiebonden voerde Jan Struijs daar het woord. Onderstaand videofragment bevat zijn bijdrage aan het gesprek met de Kamerleden.

---------------------------------------------

EenVandaag over Bewaken en beveiligen
In de laatste maand als voorzitter van de NPB slaat Jan Struijs opnieuw alarm over de enorme druk op het stelsel Bewaken en beveiligen. Op 31 oktober 2023 benadrukt hij in een uitzending van EenVandaag nogmaals de nijpende situatie. KLIK HIER om die reportage te zien.

Podcastmaker Rolf Waltenberg Donkel neemt luisteraars in deze podcast mee in de wereld van Defensie en Veiligheid. In de drie eerste afleveringen was Jan Struijs te gast. In een van de podcasts ging het onder andere over de zwaarte van het politiewerk.