29 maart 2023

Hulptransporten naar collega’s Oekraïne gaan door

Begin maart is opnieuw een (hulp)goederentransport naar Oekraïne gereisd onder de vlag van de NPB en de International Police Association. Bij de (speur)hondenbrigades in Odesa en Kherson zijn vijf specialistische voertuigen en humanitaire (operationele) middelen afgeleverd, evenals professionele hondenbenches, speelgoed en kinderkleding. Een volgend transport is alweer in voorbereiding: hulp is welkom!

De middelen zijn verspreid onder Oekraïense politiecollega’s en andere Law enforcement-medewerkers, ziekenhuizen en ambulances. Het speelgoed en de kinderkleding zijn door hen uitgedeeld in de dorpen die ze hebben bevrijd. 

Zevende transport
Dit was het zevende transport met hulpgoederen naar Oekraïne dat plaatsvond onder de vlag van de Nederlandse Politiebond en International Police Association. Het zesde vond drie maanden geleden plaats, vlak voor kerstmis 2022. Drie keer werden voor de overdracht vrachtwagens ingehuurd en tussenpersonen ingeschakeld; vier keer deden we alles zelf. 

Donaties
Een speciaal woord van dank aan alle vrijwilligers en organisaties die dit zevende transport mogelijk hebben gemaakt. Dank aan Shoes for Crews voor het schenken van operationele schoenen voor vrouwelijke collega’s en aan stichting De Leeuw Kyiv voor het financieel mede mogelijk maken van het verplaatsen van de goederen van A naar B. Zonder jullie hulp en donaties was dit allemaal niet gelukt.

De Nederlandse politiemensen werden door de Oekraïense collega’s hartelijk ontvangen met een heerlijke kop koffie en lekkere hapjes. Er werden cadeaus, patches, coins en verhalen uitgewisseld en handtekeningen gezet op elkaar nationale vlaggen. 

Blijken van waardering
Daarna volgde een bijzonder moment: collega en NPB-hoofdbestuurder Koen Simmers kreeg van de Staatsgrenswacht van Oekraïne - een dienst vergelijkbaar met de Koninklijke Marechaussee en Gendarmerie - een hoge militaire onderscheiding voor zijn inzet voor Oekraïense collega’s en burgers. Alle overige Nederlandse politiemensen kregen een mooie oorkonde met een woord van dank.

Betere bescherming
Simmers: ‘Het doel van deze proactieve hulp is ervoor zorgen dat onze collega’s in Oekraïne een beetje beter beschermd hun werk kunnen doen. Werk dat door de oorlog voor veel Oekraïense politiemensen en andere Law enforcement-medewerkers drastisch is veranderd. Sinds vorig jaar februari moeten ze met gevaar voor eigen gezondheid en leven burgers redden en evacueren, maar ook hun eigen dorpen, steden en werkgebied verdedigen tegen een buitenlands invasieleger.’ 

Letterlijk onder vuur
Veel mensen zijn bereid te helpen en mee te reizen naar Oekraïne. Simmers: ‘ Aan vrijwilligers geen gebrek en dat is mooi. Maar het zijn wel heftige ervaringen die je meemaakt. De mensen die wij spreken hebben het echt heel zwaar. Politieagenten en andere Law enforcement-medewerkers nemen het letterlijk op tegen Russische soldaten. We leren mensen kennen die we willen blijven steunen, maar bij elk afscheid weet je niet of je ze nog een keer ziet. Ik heb soms live contact met mensen die letterlijk onder vuur liggen.’ 

Voor het volgende transport zijn de Nederlandse Politiebond en de International Police Association op zoek naar 

  • (goede) oude terreinwagens;
  • professionele spullen en gear voor diensthonden en 
  • alles wat politiecollega’s of Law enforcement-medewerkers goed kunnen gebruiken in zware omstandigheden.

Simmers: ‘Hulp is hard nodig in Oekraïne. Kan jij wat missen? Geef het aan ons mee voor het volgende transport! Wij zorgen er met Oekraïense collega’s voor dat het op de goede plek aan komt. Reageren? Stuur me een bericht.'

Meer over:
Internationaal