11 januari 2023

Hulp voor collega’s in Oekraïne

Vier Nederlandse politieagenten hebben vlak voor kerst hulpgoederen afgeleverd bij Oekraïense collega's. Ze deden dat onder de vlag van de politiebonden, in samenwerking met de International Police Association, Europese politiebonden en de Koninklijke Marechaussee. Het ging om humanitaire hulp en tactische operationele beschermingsmiddelen. De goederen zijn terechtgekomen bij de speurhondenbrigade van de grenspolitie in de regio's Odessa en Cherson.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is dit het zesde hulptransport van de Nederlandse politiebonden. De politiebonden werken hiervoor samen met Oost-Europese collega’s, tussenpersonen en Europese politievakbonden en verenigingen. Gezamenlijk brengen ze hulpgoederen naar Oekraïne en helpen ze gezinnen van getroffen politiemensen. 

Vuisten in de lucht
NPB-hoofdbestuurder Koen Simmers - die meeging met het transport - vertelt: "Dit keer was anders dan normaal. Waar we eerder de overdracht overlieten aan collega’s ter plaatse, deden we het dit keer zelf. Met vier Nederlandse collega’s uit de eenheden Zeeland-West-Brabant, Rotterdam, Landelijke Eenheid en de Staf Korpsleiding en samen met een tolk begonnen we aan een lange reis. En uiteindelijk werden we met vuisten in de lucht welkom geheten. Kippenvel!"

Veel dank
Voor de geslaagde reis wil Koen alle betrokkenen bedanken. "Maar met een speciaal woord van dank voor de Eenheid Rotterdam, de Landelijke Eenheid, de Koninklijke Marechaussee, de flexibele collega's van het PDC en het ministerie voor alle flexibiliteit en het mogelijk maken van de donatie van zeer bruikbare afgeschreven goederen en een dienstvoertuig."

Klik op 'lees meer' voor Koens persoonlijke verhaal over dit speciale hulptransport.

Na een aantal maanden voorbereiding vertrokken wij op maandag 19 december. Dit keer was anders dan ‘normaal’. Waar we eerder de overdracht overlieten aan collega’s ter plaatse deden we het dit keer zelf. Met vier Nederlandse collega’s uit de eenheden Zeeland-West-Brabant, Rotterdam, Landelijke Eenheid, Staf Korpsleiding en een tolk begonnen we aan een lange reis. In onze voertuigen, waaronder een volgepropte Mercedes Sprinter van de politie, reden we richting Oost-Europa.

Kippenvel
Na overnachtingen in Dresden en Rseszow vertrokken wij richting de grens met Oekraïne. Dankzij de contacten met de Poolse politie waren de grenswachten op de hoogte van onze komst en mochten we met blauwe lampen langs de kilometerslange file bij de grens rijden. Met vuisten in de lucht en een saluerende vrachtwagenchauffeur werden we welkom geheten, kippenvel! Na een kort gesprek met Poolse collega’s werden we in het zogenaamde grijze gebied toegelaten voor een ontmoeting met onze Oekraïense collega’s van de speurhondenbrigade.

Andere wereld
En dan kom je in een totaal andere wereld. Dat verschil zagen we al bij de Poolse grens waar de collega’s met kleine automatische wapens rondliepen. In het grijze gebied in Oekraïne werden we vriendelijk ontvangen door militairen en agenten met Kalasjnikovs en andere zware wapens. Ondanks dit voelde de situatie heel erg veilig en het is vreselijk dat normale (politie)agenten zoals wij zichzelf zo zwaar moeten bewapenen om het land te verdedigen.

Na de overdacht van de spullen zoals levensmiddelen, babyvoeding, kogelwerende vesten, aggregaten, kerstpakketten, noodrantsoenen van de Marine, hondenkooien van de Koninklijke Marechaussee en een (afgeschreven opgeknapte) Mercedes Sprinter van de Nationale Politie werden wij hartelijk ontvangen in het kantoor van de grenswacht. De collega’s van de hondenbrigade houden overigens niet alles zelf en delen de goederen ook uit aan collega’s van de Nationale Politie van Oekraïne en burgers in nood.

 

Ontmoeting en afscheid
In het kantoor hadden wij een ontmoeting met collega’s uit Odessa, voor de ontmoeting was ook speciaal een generaal uit Kiev gekomen. Hij is landelijk verantwoordelijk voor de eenheden die wij hulp boden, een enorme eer dat hij aanwezig was. Tussen de koekjes en koffie door ging twee keer het luchtalarm af, niet bij ons maar op de telefoons van de collega’s uit Kiev en Odessa. Dat moet vreselijk zijn! Een collega bij ons in het kantoor terwijl zijn vrouw en twee kinderen (waaronder een baby van zes maanden) in Odessa zijn waar op dat moment daadwerkelijk raketten inslaan.

Na een uitwisseling van geschenken, patches, vlaggen en twee bijzondere oorkonden voor onze tussenpersoon/tolk en de Nederlandse politiebond namen we afscheid met een knuffel en vuist in de lucht. We spraken ook met elkaar af om een volgende ontmoeting te plannen en de collega’s uit Odessa en Cherson hebben we meer hulp aangeboden, hoe moeilijk dat misschien ook is. De collega’s en generaal inventariseren op dit moment welke hulp nodig is en waar de trainingsbehoefte ligt. Wellicht kunnen ze ondersteuning en opleiding gebruiken op het gebied van speurhonden, mijnen ruimen en bomverkenning. Expertise die wij als politiebond zelf niet in huis hebben maar de politie, Koninklijke Marechaussee, defensie en particuliere partners wel. Een ding is zeker, we blijven ons best doen om de collega’s daar te helpen en roepen iedereen op een klein steentje bij te dragen en verantwoordelijkheid te nemen.

Een woord van dank aan alle collega’s en weldoeners die in 2022 dag en nacht klaar stonden om de transporten voor te bereiden. De collega’s die in loodsen stonden te ploeteren met pallets vol humanitaire middelen. De collega’s die honderden telefoontjes hebben moeten beantwoorden met (media)verzoeken. Die de vrachtwagens vol hebben geladen. Mensen die (flinke) (financiële) donaties hebben gedaan. Partnerorganisaties die zijn komen helpen. Collega’s uit vrijwel alle Europese landen! Belgische, Duitse en Poolse collega’s voor extra inzet! Bedrijven waarbij de flinke kortingen hebben gekregen. De tussenpersonen en tolken. En uiteraard alle mensen die met ons mee naar Duitsland, Polen en Oekraïne zijn gegaan. Soms was het chaotisch en een beetje hectisch, waardoor we niet altijd iedereen persoonlijk hebben bedankt. We zijn jullie erg dankbaar! Een speciaal woord van dank aan de Eenheid Rotterdam, de Landelijke Eenheid, de Koninklijke Marechaussee en het ministerie voor de flexibiliteit en het mogelijk maken van de donatie van een dienstvoertuig en zeer bruikbare afgeschreven goederen. Hierbij gaat onze dank ook sterk uit naar de flexibele collega’s van het PDC die dit mede mogelijk hebben gemaakt.

Met financiële donaties van politiemensen uit heel Europa hebben we ook gloednieuwe spullen gekocht. Samen hebben we vrachtwagens, busjes en auto’s vol met kogelwerende vesten, helmen, aggregaten, tourniquets, AED’s, babyvoeding, kleding, medische spullen, verrekijkers, slaapzakken, uniformen, meetapparatuur, satellietontvangers, laptops, telefoons, portofoons, plate carriers, reddingmateriaal, apparatuur voor brandweer en ambulance, noodrantsoenen en nog veel en veel meer die kant op gebracht. Vaak in vrije tijd en dat is echt heel erg knap. We zijn enorm trots op jullie allemaal!

Dank!
Koen Simmers
Hoofdbestuurder Nederlandse Politiebond