19 december 2023

Handtekeningen onder politie-cao 2024-2025

De nieuwe politie-cao 2024-2025 is een feit. Deze middag van dinsdag 19 december hebben de vertegenwoordiger van demissionair minister Yeşilgöz, korpschef Henk van Essen en de voorzitters van de politiebonden hun handtekening onder de nieuwe afspraken gezet. Daarmee bekrachtigen ze wat eerder in het onderhandelaarsresultaat is overeengekomen. De nieuwe cao gaat vanaf 1 juli 2024 gelden.

Met de handtekeningen onder de nieuwe cao komt er een einde aan een intensief proces van onderhandelen en raadplegen. Dit startte een aantal maanden terug na signalen van de leden dat er dringend iets in de financiële situatie van politiemedewerkers moest gebeuren. Het bracht de politiebonden en de vertegenwoordigers van de werkgever naar de onderhandelingstafel.

Met instemming op zak
Uiteindelijk hebben deze onderhandelingen afspraken opgeleverd om het salaris en verschillende financiële regelingen te verbeteren. Afspraken die vervolgens zijn voorgelegd aan de leden en de bestuursorganen van de politiebonden. Uiteindelijk zijn de vier voorzitters - met de instemming van de leden op zak - vandaag naar Den Haag afgereisd om alle afspraken definitief vast te leggen met hun handtekening.

Financiële verbeteringen
De nieuwe politie-cao gaat in op 1 juli 2024 en heeft een looptijd tot en met 30 november 2025. In die periode wordt het salaris van politiemedewerkers gefaseerd verhoogd. Deze salarisverhogingen gaan dan gepaard met een aantal specifieke financiële afspraken, bijvoorbeeld over de onregelmatigheidstoeslag voor aspiranten en de invoering van een individueel keuzebudget.

Aanloop 
In de aanloop naar de nieuwe cao staan trouwens ook tegemoetkomingen gepland. Maandelijks krijgen politiemensen vanaf 1 januari tot 1 juli 2024 een bedrag van 200 euro. Dit komt dan boven op de salarisverhoging van 2 procent, die al in de lopende cao is afgesproken.